Početna - IZDVOJENO - Program povodom obilježavanja dana Grada Opatije
dan opatije
web

Program povodom obilježavanja dana Grada Opatije

Predstavljen je ovogodišnji bogati program povodom obilježavanja Dana grada, a koji će raznim zbivanjima ispuniti dane od 17. do 26. srpnja.

Dan zaštitnika Grada Opatije Sv. Jakov, 25. srpnja, centralni je slavljenički dan za kada je u sklopu vjerskog dijela programa najavljeno tradicionalno odvijanje svečane procesije ulicama grada, kojoj prethodi svečana misa.

Nakon procesije pred crkvom Sv. Jakova odvijat će se i mali domjenak, kojemu se tradicionalno priključuje i Grad Opatija s velikom tortom, koju poklanja svojim građanima za slavlje Dana grada.

Gradonačelnik Ivo Dujmić uvodno je rekao da je kao čelnik Grada Opatije zadovoljan ovako bogatim programom u povodu obilježavanja Dana Grada i zajedništvom svih gospodarskih subjekata (obrtnici, udruge civilnog društva, turistički radnici, i mnogi drugi …). Zahvaljujući tome danas Opatija ostvaruje izuzetne turističke rezultate, koji u zadnjih pola godine bilježe konstantan rast. Ta pozitivna sinergija i zajedništvo treba se nastaviti i u buduće, s obzirom da Opatija mora biti destinacija s jakim cjelogodišnjim poslovanjem.

Direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić naznačila je da program u organizaciji TZG Opatije, koji počinje već ove subote, 18. srpnja manifestacijom Carski grad (21 sat i traje do 24 sata). Odvijat će se na sedam lokacija po gradu – od pozicije ispred Djevojke s galebom, Paviljona Juraj Šporer, Vile Amalie i Vile Angioline, Zida slavnih…Zanimljiv sadržaj na više gradskih lokacija oživjet će tako neke od slika iz prebogate opatijske povijesti i zlatnog doba njezinih početaka.

Vjeko Alilović, kao jedan od organizatora, najavio je bogati i zanimljiv dio glazbeno-scenskog programa koji se krije pod nazivom „Serenada Opatiji“. Odvijat će se 20. srpnja (20h) ispred UP J. Šporer i u Portiću, a nastupit će mnogi poznati pjevači primorskog kraja…

Ove godine po prvi puta uključili su se u program proslave Dana Grada i opatijski obrtnici. Oni 25. srpnja u jutarnjim satima (10h) pred gradskom tržnicom organiziraju program pod geslom „Obrtnici svome gradu“, kako bi zajednički proslavili s građanima Dan grada, naveo je Dušan Mušćo, čelnik opatijskog Udruženja obrtnika.

Pater Tambolaš najavio je vjerski dio programa vezan uz Dan grada; odvijat će se tri dana uoči Sv. Jakova, koji je centralni dan proslave.  Toga, 25. srpnja, na Dan Sv. Jakova u 19h počinje svečana misa,  a potom slijedi svečana procesija glavnim ulicama Opatije, a kasnije ispred crkve Sv. Jakova okupljanje i rezanje torte, poklona Grada svim građanima i okupljenima na ovom slavlju.

Pater Belanić predstavio je događanja u Volosku u povodu obilježavanja dana Sv. Ane, koje također obilježavaju zbivanja tri dana uoči centralnog dana obilježavanja, 26. srpnja. Nakon mise u 18h slijedi svečana procesija ulicama Voloska, a nakon procesije u 20.30h – druženje uz nastup klape Nevera.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...