Početna - IZDVOJENO - Projektirana je treća opatijska cesta, radovi počinju do 2020.
grad opatija
foto: Grad Opatija

Projektirana je treća opatijska cesta, radovi počinju do 2020.

Treća opatijska cesta gradski je projekt čija se realizacija s nestrpljenjem očekuje s obzirom na sve veću izgradnju u gornjem dijelu Opatije. Riječ je o novoj prometnoj dionici koja bi praktički prolazila paralelno s Novom cestom, a čijom bi se izgradnjom rasteretile druge opatijske prometnice te omogućila nova izgradnja na terenima koji su sada nedostupni. Mnogi Opatijci, mještani naselja u »drugoj opatijskoj zoni«, koji danas grcaju u prometnim problemima zbog neadekvatnih prometnica i sve veće izgradnje novih objekata, kuća i vila s bazenima, mišljenja su kako je prvo trebala biti izgrađena nova prometnica, a tek da se onda prema urbanističkom planu daju dozvole za gradnju novih objekta u već preizgrađenim dijelovima grada.

Vile u naselju Zora

Takav je primjer u naselju Zora, gdje se užurbano grade vile na nekoliko lokacija, a neadekvatna, uska dvosmjerna prometnica je preopterećena što dovodi do prometnog kaosa. Iako bi u budućnosti prilaz novim vilama i tom opatijskom naselju trebao biti omogućen i s druge strane takozvanom »trećom cestom«, trenutačna prometna situacija je neizdrživa, svjedoče žitelji naselja, objašnjavajući kako je dvosmjerna ulica kojom u nekim dijelovima može jedva proći jedno vozilo, njihova jedina veza s Opatijom.

Na pitanja u kojoj je fazi projekt treće ceste te kada se može očekivati njegova realizacija, odgovorio je pročelnik Grada Opatije za komunalni sustav Miljenko Ujčić.

– Treća cesta na dionici od budućeg rotora Kuk (izlaz s tunelske ceste) do naselja Kosićevo u potpunosti je projektirana, te je podijeljena na sedam dionica za koje su ishođene lokacijske dozvole te izrađeni parcelacijski elaborati (od kojih su neki već provedeni, a dio je u provedbi). U 2015. godini izgrađena je prva dionica Treće ceste, produžetak ulice Kosićevo u pravcu Kuka u dužini od 262 metra, i to kroz sufinanciranje investitora kojima ta cesta omogućava izgradnju objekata. Ugovor o sufinanciranju potpisan je i za prvu i drugu dionicu od Kuka do Matuljske ceste. Kako će se i na preostalim dionicama otvarati nova građevinska područja, financiranje izgradnje tih dionica također će se realizirati kroz isti model, te će o tome ovisiti i dinamika same izgradnje.

Bez improvizacija

Očekujemo početak izgradnje svakako do 2020. godine. Jasno je, međutim, da nisu moguće nikakve improvizacije kojima bi se odstupalo od projektirane trase tzv. Treće ceste – odgovara pročelnik i podsjeća kako je Grad Opatija, da bi potaknuo i olakšao gradnju privatnim investitorima, posebice u zaleđu, propisao odlukom da zainteresirani investitor može financirati izradu dokumentacije i gradnju potrebne mu ceste uz parcelu, da bi mu Grad tu investiciju kasnije, kada krene s gradnjom objekta na toj parceli, odbio od svote komunalnog doprinosa koju mora uplatiti u proračun.
Investitori na području naselja Zora vjeruju da će se Treća cesta vrlo brzo realizirati, međutim već sada ističu kako će imovinsko-pravna situacija biti vrlo komplicirana.

– Za Treću cestu na području naselja Zora, u ovom trenutku ne postoji izrađena projektna dokumentacija, te je preuranjeno komentirati mogućnost rješavanja imovinskopravnih odnosa – stoji u odgovoru gradskog pročelnika Ujčića.

I: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...