Početna - IZDVOJENO - Pronađen univerzalni predak svih živih bića na Zemlji, otkriću doprinijela i riječka znanstvenica
luca

Pronađen univerzalni predak svih živih bića na Zemlji, otkriću doprinijela i riječka znanstvenica

Posljednji zajednički predak svih živih organizama na Zemlji živio je prije oko četiri milijarde godina, u dubokim vulkanskim otvorima na dnu oceana. Do takvog je saznanja, na temelju dešifriranja njegovog genetskog koda, došao tim znanstvenika pod vodstvom Williama F. Martina sa Sveučilišta Heinrich Heine u Düsseldorfu, u kojem je sudjelovala i hrvatska znanstvenica, Riječanka Natalia Mrnjavac.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Microbiology, spomenuti predak dobio je ime LUCA (Last Universal Common Ancestor), a znanstveni je tim na temelju njegovog genetskog koda uspio stvoriti precizan profil preteče života na Zemlji i njegovog izvornog staništa. Da bi dobili jasniju sliku LUCA-e, koji se smatra vezom između prvog mikrobiološkog života na Zemlji i abiotičke faze, znanstvenici su istraživali filogenetsko stablo s ukupno 6,1 milijunom gena. Pritom su identificirali 355 gena koji su mogli biti zastupljeni u LUCA-i. Upravo su oni doveli znanstvenike do zaključka o vulkanskom staništu novootkrivenog pretka, anaerobnog organizma koji je živio u okruženju bez kisika i konzumirao minerale.

LUCA je prerađivao ugljični dioksid i dušik, ovisio je o vodiku kao izvoru energije, a bio je termofilan i odgovarao mu je vruć okoliš, ustanovili su znanstvenici na temelju utvrđene genetske slike. Ona je pokazala da je LUCA imao gene važne za metabolizam koji pokreće vodik te enzim karakterističan za mikroorganizme koji žive na ekstremno visokim temperaturama. Znanstvenici smatraju da geni tog pretka još uvijek postoje u živim organizmima, posebno u modernim bakterijama poput clostridiuma.

Budući da znanstvenici godinama tragaju za zajedničkim precima živih bića, ovo otkriće predstavlja važan doprinos u uvjetima i okolnostima u kojima su nastali prvi organizmi na Zemlji.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...