Početna - IZDVOJENO - Propao pokušaj dogovora oko Zakona o radu
Foto: web

Propao pokušaj dogovora oko Zakona o radu

Propalo je pokušaj dogovora Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih centrala oko spornih instituta novog Zakona o radu (ZOR). Iako su sami poslodavci inicirali bipartitne razgovore kako bi se uspjela naći za obje strane zadovoljavajuća rješenja oko pitanja poput radnog vremena, odnosno preraspodjele radnog vremena, za ozbiljno pregovaranje očito nije bilo ni vremena, a ni volje. Socijalni partneri imali su dva tjedna na raspolaganju za međusobne razgovore, a u utorak se o ZOR-u nastavlja pregovarati na tripartitnoj razini, odnosno s Ministarstvom rada i Mirovinskog sustava koji je i predlagač zakonskih izmjena.

Sindikalne centrale i čelništvo poslodavačke udruge na političkoj su se razini suglasili kako bi trebali zajedno raditi i pronaći odgovarajuća rješenja za sporna zakonska rješenja. Tim više jer poslodavcima radno zakonodavstvo nije ključni problem s kojim se susreću u svakodnevnom radu. Sindikati su tako izrazili spremnost podržati poslodavce u njihovim pritiscima prema Vladi s ciljem kreiranja poslovno prihvatljivijeg poslovnog okruženja, no za takvu suradnju ključan bi bio dogovor na razini izmjena ZOR-a.  No, kada se sjelo za stol razgovarati o konkretnim institutima radnog zakonodavstva, dobra politička volja pala je u vodu.

»Za pregovore i mogući dogovor nije bilo dovoljno vremena, a ova situacija je savršeno odigrana.  Prdlagač zakona pustio je da se mi sa sindikatima dogovaramo oko njegovih loših prijedloga, a sada će reći kako se, eto, poslodavci i sindikati ne mogu dogovoriti pa sve ostaje na ministarstvu«, kazao je jedan od sudionika pregovora s poslodavačke strane. On smatra kako su cijeli pregovori o ZOR-u na tripartitnoj razini vođeni katastrofalno te da se zakon ne smije žurno poslati u drugo čitanje, već ga doista treba ispregovarati i dogovoriti prije slanja u Sabor. To bi značilo da mnoge taštine, na sve tri pregovaračke strane, treba zatomiti kako bi se našla zadovoljavajuća zakonska rješenja, ali pritom i utvrditi tehniku pregovaranja koje do sada nije bilo. Sindikalna strana  ističe kako su bipartitni razgovori bili potpuni gubitak vremena koji je pokazao kako poslodavačka udruga ne zna što hoće. Tu tezu spremni su prihvatiti i neki poslodavci.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...