Početna - IZDVOJENO - Proračun PGŽ-a od sada još dostupniji javnosti
ilustracija-pgz

Proračun PGŽ-a od sada još dostupniji javnosti

Službeno predstavljena aplikacija “Otvoreni proračun” Hrvatske zajednice županije novi je korak prema transparentnosti županija. Iako su prije nekoliko mjeseci proglašene najtransparentnijim jedinicama, s ovim projektom županije se žele približiti građanima i dodatno raditi na svojoj učinkovitosti. Projekt je odrađen u suradnji s tvrtkom Coin d.o.o iz Pule.

Na predstavljanju “Otvorenog proračuna” upravo je na primjeru Primorsko-goranske županije prikazan ovaj projekt. Tom prilikom župan Zlatko Komadina izjavio je: “Županije ne pružaju otpor promjenama pa smo tako i ovaj projekt prihvatili kao odličnu ideju. Građanima uvijek dajemo sve informacije, ali potpuna dostupnost informacija i detaljno izvješće o trošenju proračunskih sredstava naš je prioritet. Ovim se otvaramo građanima jer nisu svi prisutni na Županijskoj skupštini kako bi glasali za ili protiv proračuna. Kao prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija, ponosan sam što su upravo županije najjača karika u raspolaganju državnim novcem – pa čak i bolja od same države”.

“Jedan od najvažnijih akata svake županije odnosi se upravo na proračun. Ovaj projekt je dobitak za građane jer će po prvi puta na transparentan i jednostavan način imati predočene podatke o proračunu te kako se troši njihov novac. Međutim, aplikacija za cilj ima i usporedbu proračuna županija kako bi na što je moguće bolji način, županije unaprijedile svoju učinkovitost i podigle kompetitivnost”, izjavio je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Među prvima u projekt aplikacije “Otvoreni proračun” uključila se i Međimurska županija čiji župan Matija Posavec kaže: “Hrvatska je u ovom trenutku visokocentralizirana država. Nepovjerenje građana prema institucijama je veliko, ali i razumljivo. Sudjelovanjem u ovom projektu želimo raditi i razviti povjerenje građana i dobre odnose. Moram napomenuti kako je ovo i primjer za ostale jedinice i odličan način kako dodatno osnažiti županije”.

Svim građanima dostupan je i osnovni modul CROračuna na adresi http://croracun.hr te putem web stranica Hrvatske zajednice županija (www.hrvzz.hr).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...