Početna - IZDVOJENO - Prosinac počinje sa smijehom u Art-kinu
art-kino-croatia

Prosinac počinje sa smijehom u Art-kinu

Prosinac u Art-kinu počinje premijerom hrvatske komedije «Život je truba» te slovenske komedije «Šiška Deluxe», nastavak mjeseca donosi otvaranje nove dvorane – Mini Art-kino, program Praznici u kinu, najbolje dokumentarce, Human Rights Film Festival, cikluse filmova Pabla Trapera i Orsona Wellesa…

Sam početak mjeseca već u srijedu, 2. prosinca s početkom u 20 sati donosi riječku premijeru komedije «Život je truba», a u Art-kino stižu redatelj i scenarist Antonio Nuić, glumice Iva Babić, Mirela Brekalo Popović, Ksenija Marinković, glumac Filip Šovagović te izvršna producentica Lana Ujdur.

Već u četvrtak, 3. prosinca u 20 sati stiže hrvatska premijera slovenske komedije «Šiška Deluxe» Jana Cvitkoviča, a u goste stižu glavni glumci Žiga Födransperg, David Furlan, Marko Miladinović i producent Andrej Štritof. «Šiška Deluxe» će svečano otvoriti Ciklus slovenskog filma u Art-kinu koji se održava povodom 20 godina Slovenskog filmskog centra. Ciklus će svečano zatvoriti hrvatska premijera filma «Ritam ljubavi» uz redatelja Borisa Petkoviča, glumicu Juditu Franković te direktora fotografije Marka Brdara u srijedu, 9. prosinca u 20 sati.

U ponedjeljak, 7. prosinca s početkom u 19 sati svečano će se otvoriti nova dvorana Mini Art-kino s posebnim programom. U nastavku mjeseca u Mini Art-kinu će se prikazivati dokumentarni i eksperimentalni filmovi, kratkometražni te jedan kinotečni ciklus. Na repertoaru će se naći novi dokumentarni hit redatelja «Darwinove noćne more» – «Dolazimo u miru», urnebesna komedija o prijateljstvu (natopljena hektolitrima alkohola) – «Ne ostavljaj me», «U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi» o otporu posljednjoj europskoj diktaturi te «Sklonište» o humanosti na djelu u teškim trenucima- U sklopu izložbe «Vrtoglavi krugOtok» Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u Mini Art-kinu će se prikazati dva video rada Tonija Meštrovića. Od 16. do 20. prosinca u Mini Art-kinu će se prikazati i ciklus filmova Argentinca Pabla Trapera. Maraton kratkometražnih filmova stiže povodom najkraćeg dana u godini, 21. prosinca.

Uz vikend matineje, za mlađu publiku (bilo godinama ili duhom) pripremljen je poseban program za vesele praznike u Art-kinu od 28. do 30.12. Ovog mjeseca druženje je najavljeno uz «Dobrog dinosaura», novi animirani spektakl iz Disney Pixar studija i prekrasnog «Malog princa» te omiljeni «Snoopy i Charlie Brown: Peanuts Film» koji kreću na epski i herojski zadatak – napokon na velikom platnu.

Filmski program koji gostuje u Rijeci u sklopu 13. Human Rights Film Festivala uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najrecentnije svjetske produkcije. «Sirijska ljubavna priča» redatelja Seana McAllistera otvara i riječki program. Izbjegličkom krizom, ali iz drugog kuta, bavi se mladi austrijski redatelj Jakob Brossmann u dokumentarnom filmu «Lampedusa zimi». Najveći i najambiciozniji film ovogodišnjeg Cannesa stiže u tri dijela pod imenom «Arapske noći – 1001 noć» («Nemirni» / «Opustošeni» / «Začarani») portugalskog redatelja Miquela Gomesa. Ulaz na sve projekcije Human Rights Film Festivala je slobodan.

Na repertoaru će se naći i nova nagrađivana drama Andrewa Haigha «45 godina» s čijim se izvanrednim ljubavnim filmom «Vikend» imala prilike upoznati i riječka publika. Prosinac donosi i novi film Woodyja Allena «Nerazuman čovjek» s Joaquinom Phoenixom i Emmom Stone u glavnim ulogama kao i omnibus «Zagrebačke priče vol. 3» čijih šest filmova povezuje tema praznika.

Kraj 2015. godine, povodom 100 godina od rođenja i 30 godina od smrti velikog Orsona Wellesa, donosi ciklus koji obuhvaća filmove koje je režirao te filmove u kojima je glumio. Ciklus otvara crno bijeli noir «Dama iz Šangaja» u kojem, uz Wellesa, glavnu ulogu tumači Rita Hayworth. Nastavak programa donosi krimiće «Gospodin Arkadin – tajni dosje» i «Dodir zla» oba pod Wellesovom redateljskom palicom te «Jane Eyre» Roberta Stevensona, «Sjenke prošlosti» Irvinga Pichela i «Treći čovjek» Carola Reeda u kojima Orson Welles tumači glavne uloge.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...