Početna - KULTURA - Proslava 110 godina škole u Pasjaku
škola Pasjak
Foto: F. Slavić

Proslava 110 godina škole u Pasjaku

škola Pasjak

Foto: F. Slavić

U petak, 07. lipnja, Osnovna škola Pasjak proslavila je dugih 110 godina svoga postojanja i djelovanja. Proslavi su nazočili brojni mještani, bivši i sadašnji učitelji,  učenici koji trenutno pohađaju ovu školu, ali i bivši učenici koji su se sa sjetom prisjećali prekrasnih osnovnoškolskih dana.

Osnovna škola “Pasjak”  danas djeluje kao Područna škola Osnovne škole “Drago Gervais” u Brešci. Proslava je bila obogaćena prigodnim programom u kojem su, osim trenutnih učenika, sudjelovali i bivši učenici ove škole koji su govorili o povijesti kraja i o povijesti same škole. Na samome početku postojanja škole, u njoj se govorilo slovenskim jezikom, dok se u susjednoj Lipi govorilo i učilo hrvtskim jezikom.

Nakon vladavine Austo-ugarske, ovim prostorima zavlada je Italija, što se i odrazilo na djelovanje škole, gdje se onda govorilo talijanskim jezikom, a učitelji su dolazili s juga Italije. Tog vremena sjećaju se i najstariji mještani, koji danas imaju preko 90 godina života iza sebe. Postoji jedan podatak da je škola koncem 1913. godine brojala čak 108 učenika. Moderna povijest škole započinje 1943. godine odlaskom Talijana i dolaskom učitelja koji su u početku vodili partizansku školu u tajnosti. Kasnije škola u Pasjaku dobiva status područne škole, a taj status zadržala je do danas.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) ”Casabianca” oduševila Ljetnu pozornicu u Opatiji

Hit predstava „Casabianca“ oduševila je sinoć rasprodanu i prepunu Ljetnu pozornicu na kojoj je dvije tisuće posjetitelja uživalo u duhovitim ...