Početna - IZDVOJENO - Proslava Oluje: Zagrebom stupali vojnici, prolazili tenkovi, a nebo parali MIG-ovi
oluja
web

Proslava Oluje: Zagrebom stupali vojnici, prolazili tenkovi, a nebo parali MIG-ovi

U Zagrebu je u utorak održan prvi dio velike proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje. Ulicama hrvatske metropole u poslijepodnevnim su satima prodefilirali vojnici i vojna vozila u velikom mimohodu koji je na otvorenom pratio veći broj građana.

Nakon mimohoda, na Gornjem je gradu održano svečano primanje za visoke uzvanike tijekom kojega su se prisutnima obratili hrvatski premijer Zoran Milanović, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

‘Hrvatska ne slavi rat, nego slobodu i mir te pobjedu nad zločinačkom politikom, poručio je Milanović na svečanom prijemu na platou Gradec. ‘Hrvatska je imala svako pravo poduzeti sve da ostane živa i cjelovita, imala je pravo ne biti protjerana iz svojih domova, imala je sva prava ne biti više živi štit onima koji su rušili gradove i spaljivali sela. Hrvatska danas ne slavi rat, ne slavi ničiju patnju niti progonstvo, neka to bude jasno onima kojima još nije’, poručio je Milanović pred brojnim uzvanicima.

Predsjednica Grabar Kitarović svečani je vojni mimohod ocijenila mimohodom mira, a ne rata, mimohodom budućnosti, a ne prošlosti, mimohodom dostojanstva kojim je Hrvatska pokazala kako cijeni i voli svoje, ali i poštujemo tuđe. ‘Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu – i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili dao svoje zdravlje, žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima, ali isto tako ističemo da je to rat koji mi nismo željeli’, poručila je Grabar Kitarović na svečanom prijemu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja nazvao jednim od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. ‘To je naš dan slobode i s nama su i svi oni koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske. Oni su naš zalog za budućnost. Današnji svečani mimohod pokazatelj je snage i odlučnosti demokratske Hrvatske i hrvatske vojske da slobodu i demokratske vrijednosti, izborene u Domovinskom ratu, sačuva od svakog pokušaja napada za sva buduća pokoljenja’, kazao je Leko.

Na prijemu su govore održali premijer Milanović, predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Leko, organiziran je i veliki vatromet, a uzvanici su se s Gornjeg grada počeli razilaziti oko 22 sata.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na prijemu se nije pojavio, baš kao ni većina drugih viđenijih HDZ-ovaca (dio ih je bio u Kninu na posvećenju tamošnje crkve Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog zavjeta), ali je sam mimohod došao pogledati i nakon njega je rekao da je impresioniran viđenim.

Izvor: Jutarnji list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...