Početna - IZDVOJENO - Prvi hrvatski kalkulator ekološkog otiska za građane
oz

Prvi hrvatski kalkulator ekološkog otiska za građane

Prvi kalkulator ekološkog otiska za hrvatske građane dostupan je već u testnoj verziji, a plod je suradnje riječkih udruga Facultas i OZ koje su zajednički osmislile projekt „Smanjimo svoj ekološki otisak“. Riječ je o projektu nacionalnoga zamaha koji teži podizanju ekološke svijesti hrvatskih građana, ali i konkretnim učincima koji korisnicima ovog kalkulatora te pratećih usluga mogu donijeti značajne uštede u osobnome budžetu.

U projekt su uključeni suradnici iz različitih krajeva Hrvatske. Voditelj projekta, Dino Krupić, inače doktorand psihologije i asistent na Filozofskom fakultetu u Osijeku, najavljuje da će se Facultas-OZ-ov kalkulator kontinuirano unapređivati i opremati dodatnim servisima u funkciji zdravlja ljudi, zdravijega okoliša te racionalnijeg trošenja.

„Istraživanja pokazuju da životne navike građana čine udio od čak 60% u ukupnome ekološkome otisku zemlje. Zbog toga smo se potrudili kreirati konkretne alate koji mogu pomoći u promjeni štetnih navika i pokazati mjerljivu korist koju promjene pojedinih mogu donijeti, i svakome pojedincu i društvu u cjelini“, ističe Dino Krupić.

Kako bi ostvarili svoje ambiciozne planove, tvorci prvog kalkulatora ekološkoga otiska natječu se za potporu u sklopu HT-ovog natječaja „Zajedno smo jači“ na kojemu je projekt ušao u finalnu fazu, te ujedno i apeliraju na podršku građana koji svojim glasom na internetu mogu doprinijeti osiguravanju potpore.

Testna se verzija kalkulatora može isprobati putem web stranica Udruge OZ, gdje su dostupne i druge informacije o projektu, a projekt se može podržati putem stranica natječaja „Zajedno smo jači“.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...