Početna - IZDVOJENO - Prvi puta u Hrvatskoj
Foto arhiv Novog lista

Prvi puta u Hrvatskoj

 

Prvi multidisciplinarni  zahvat  u kojem su sudjelovali  neonatolozi, dječji intenzivisti, anesteziolozi, transfuziolozi, instrumentari,  a  radi se o višeorganskoj  eksplataciji  djeteta mlađeg od godinu dana, izveden je u KBC-Rijeka. 

Vitalni organi bebe  stare tek 17 dana  sa teškim oštećenjem mozga, dakle najmlađeg darivatelja u povijesti transplatacije  u Hrvatskoj, ali ne samo i na području  naše Republike, uspješno su presađeni djeci u dobi do godinu dana  u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji. Riječ je o srcu koje sada kuca u Velikoj Britaniji,  jetri koja je transplantirana u Njemačkoj,  a bubrezi su presađeni djetetu u Austriji.

Malobrojni svjetski centri obavljaju transplatacijske zahvate kod djece.Godišnja  svjetska brojka je 400 i 500 transplatacija  srca i jetre, dok je presđivanje bubrega kod djece nešto veće. Najviše zahvata obavlja se u Kanadi i Sad-u,  a u Sad-u je po prvi puta uopće i obavljena  transplatacija takve vrste.Među rijetke svjetske centre u kojima se obavljaju ovako rijetki zahvati svrstala se i Riječka bolnica.

Čitav proces, od eksplantacije u Rijeci do transplantacije u europskim bolnicama trajao je 7 sati.Tako kratko vrijeme cijelog postupka dokaz je besprijekornoj pripremi i odličnoj suradnji,  a neometan proces  omogućili su i  službeni bolnilčki vozači,  te inozemni transplatacijski  timovi koji su na Krčki aerodrom sletili u zasebnim avionima.

Nesebičnost i humanost roditelja,  i u ovim teškim trenucima,  te stručnost transplatacijskog riječkog tima,  spasila su  živote troje mališana.   

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...