Početna - IZDVOJENO - PU primorsko-goranska: Stanje sigurnosti u 2015. godini
policija
ilustracija

PU primorsko-goranska: Stanje sigurnosti u 2015. godini

Na području Policijske uprave primorsko-goranske u 2015. godini evidentirano je 4.198 kaznenih djela, što je za 16,8 % više nego 2014. godine. Sveukupno je razriješeno 59,4 % kaznenih djela, a prijavljeno je 1.649 počinitelja, od kojih 176 maloljetnika.

U ukupnom kriminalitetu najveći udio od 79,5 % zauzimaju kaznena djela općeg kriminaliteta, gdje su najbrojnija kaznena djela imovinskog kriminaliteta, i to krađe i provalne krađe. Kada je riječ o krađama najčešće su iz stanova, s plaža i kampova, dok su provale najčešće u stanove, vozila te vikendice. Evidentirano je 31 kazneno djelo razbojništva što je za dva kaznene djela manje nego u prethodnoj godini.

Protekle godine nije bilo kaznenih djela ubojstava, osim jednog ubojstva u pokušaju koje je riješeno. U ovoj skupini kaznenih djela protiv života i tijela najviše je kaznenih djela teške tjelesne ozljeda. Evidentirano je 41 kazneno djelo protiv opće sigurnosti, gdje dominiraju djela koja se odnose na namjerno izazivanje požara. U odnosu na prethodnu godinu zabilježen je blaži porast broja kaznenih djela prisila prema službenoj osobi i  napad na službenu osobu.

U 2015. godini s 20,3 % nastavljen je trend povećanja kaznenih djela koja se odnose na kazneno pravnu zaštitu djece i obitelji, što ukazuje na povećanje otkrivačke aktivnosti policije, kao i na veću senzibilizaciju javnosti o važnosti prijavljivanja ovih kaznenih djela. U ovoj skupini najviše je 76 kaznenih djela povrede djetetovih prava, zatim  55 kaznenih djela povreda dužnosti uzdržavanja, dok je od 67 ostalih kaznenih djela počinjenih na štetu djece bilo najviše krađa (50).

U istom razdoblju zabilježeno je 6,1 % manje kaznenih djela koja su počinile maloljetne osobe, od čega najviše iz domene općeg kriminaliteta.

Kada je riječ o gospodarskom kriminalitetu zabilježen je porast od oko  40,2 %, a  najviše je kaznenih djela računalne prijevare (179).  Razriješenost kaznenih djela iz ove domene je 97,3 %, a nastala materijalna šteta je veća od 78 milijuna kuna.

Iz domene organiziranog kriminaliteta u 2015. godini zabilježeno je 10,8 % manje kaznenih djela nego godinu ranije. Sva kaznena djela su razriješena, a najviše je kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja (34).

Tijekom 2015. godine zabilježeno je i riješeno 337 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, što je povećanje za 9,8 %. Prijavljena su 184 počinitelja, pri čemu valja istaknuti da je zaplijenjeno više od 28 kilograma marihuane, oko 1,5 kg amfetamina, nešto više od kilogram MDMA te isto toliko hašiša, 592 biljke kanabisa i ostalih tvari. Osim kaznenih djela, u ovoj domeni evidentirana su i 964 prekršaja prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga.

Vezano uz prekršajnu problematiku, uobičajeno najviše je prekršaja iz domene javnog reda i mira. Evidentirano je 1.990 prekršaja (2,9 % više), a prijavljeno je 2.417 počinitelja. U 50,5 % slučajeva prekršaji su počinjeni pod utjecajem alkohola, a među počiniteljima prekršaja 16,1 % je povratnika.

Također, evidentirano je 7.886 (2,6 % više) ostalih prekršaja, od čega najviše iz Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o prebivalištu i Pomorskog zakonika.

U 2015. godini evidentirano je 2.887 prometnih nesreća, što je za 10,7 % manje nego u 2014. godini.  Posebno valja istaknuti manji broj smrtno stradalih i ozlijeđenih osoba. Iako je ova brojka znatno manja u odnosu na 2014. godinu kada je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 28 osoba, nažalost u 2015. godini život je izgubilo 17 osoba, a riječ je 14 vozača i 3 pješaka. Od teško ozlijeđenih osoba najviše je bilo vozača (149), putnika (37) i pješaka (28), dok je lakše ozlijeđeno 425 vozača, 197 putnika i 90 pješaka.

 

Na graničnim prijelazima ove Policijske uprave zabilježeno je za 18,8 % više prelazaka u odnosu na 2014. godinu, najviše na kopnenim graničnim prijelazima, a zatim na zračnim. Smanjenje od 38,9 % zabilježeno je u odnosu na zatjecanje osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice.

Prošle godine granična policija je prekršajno procesuirala 627 stranih državljana, a pomorska policija je evidentirala 956 prekršaja na moru, od čega 549 prekršaja nedozvoljenog glisiranja.

U istom razdoblju zabilježen je porast broja zapljena droga na graničnim prijelazima, većinom od stranih državljana, i to: 1,5 kg marihuane, oko 730 grama hašiša; 82,68 g ecstasya; 68,54 g amfetamina i ostalih tvari.

Nadalje, u 2015. godini evidentirano je 26,4 % manje požara, a nastala materijalna šteta je manja za 25,9 %. Također, u usporedbi s 2014. godinom u 2015. godini zaprimljeno je za 9,9 % manje zahtjeva za osobne iskaznice te za 4,5 % manje zahtjeva za putovnice, dok je za 20,4 % više zaprimljeno zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. Građanima je po prvi put omogućeno korištenje prijenosnog šaltera za upravne poslove tako da su zahtjeve za razne vrste upravnih poslova mogli podnijeti i u udaljenijim mjestima, izvan službenih prostora policijske uprave i nadležnih policijskih postaja.

Temeljem iznijetih pokazatelja može se zaključiti da je stanje sigurnosti na području Policijske uprave primorsko-goranske u 2015. godini bilo na zadovoljavajućoj razini. Značajnijih narušavanja javnog reda i mira te kaznenih djela koja su posebno uznemirila javnost, a da nisu rasvijetljena nije bilo, a zabilježen je manji broj prometnih nesreća i manji broj smrtno stradalih osoba.

Policijska uprava primorsko-goranska će i u narednom razdoblju djelovati u cilju unapređenja sigurnosnog okruženja u društvu u kojem će se građani osjećati sigurnim i zaštićenim od raznih oblika protupravnih ponašanja, razvijajući pri tom povjerenje i  suradnju s građanima, lokalnim čimbenicima i institucijama, kao i svim subjektima koji mogu doprinijeti kvalitetnijem i sigurnijem životu građana i brojnih posjetitelja koji  tijekom turističke sezone i raznih manifestacija kroz godinu borave na ovom području.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...