Početna - IZDVOJENO - Pulski škverovi u utrci za vojne brodove
pulski škver
foto: web

Pulski škverovi u utrci za vojne brodove

Pulska brodogradilišta Uljanik i Tehnomont zajedno su se javila na javni natječaj Ministarstva obrane za izgradnju pet obalnih ophodnih brodova. Uz njih su se na natječaj javili i Brodosplit, Leda-Korčula i njemački Fassmer sa zajedničkom ponudom.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) planira izgradnju pet brodova za ophodnju granice teritorijalnog mora RH. Radi se o brodovima od 42 metra dužine čeličnoga trupa i aluminijskog nadgrađa i bit će izgrađeni tako da će moći “tući” more.

Svaki brod bi imao sofisticirano oružje i sustav za navođenje streljiva. Na nadgrađu broda smjestio bi se 30 milimetarski top velikog dometa. Vrijednost svakog broda kreće se oko devet milijuna eura, a cijela investicija MORH stoji 447 milijuna kuna. Prvi bi se brod gradio kao prototip i potom bi se testirao u moru a nakon toga bi se naručila ostala četiri broda.

Pulski Tehnomont ima dugu tradiciju gradnje patrolnih brodova i čamaca. Gradio je brodove za hrvatsku policiju, rumunjsku riječnu policiju i mnoge druge.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Prikupljanje božićnih drvaca na prostoru Grada Opatije

Nakon proteka božićno-novogodišnjih blagdana Komunalac d.o.o. organizirano prikuplja božićna drvca. Molimo građane da božićna drvca odlože pokraj vlastitog  spremnika za ...