Početna - IZDVOJENO - PUST 2016.Opatijski pust Pontero
Dizanje Pusta Opatija
foto: Grad Opatija

PUST 2016.Opatijski pust Pontero

Počeo je karneval, a mašakare od nedjelje vladaju gradom! Pust Imena Pontero dignut je na jarbol pred zgradom tržnice, kao i karnevalska zastava, uz veselje maškara koje su preuzele ključeve grada uz taktove živog ritma Trio Asa.

Gradonačelnik Ivo Dujmić pusnom je gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu, koji je za ovu godinu odabrao styling insipiriran aktualnim filmskim trenutkom i Ratovima zvijezda – srebrno odijelo,  predao ključeve grada i zastavu, a onda su maškare  pusta Pontera objesile na jarbol.

Tako je simbolički  danas u Opatiji označen početak vladavine maškara i petog godišnjeg doba – karnevalskog.

U programu sudjelovali su članovi Udruge Lumber klub Opatija, jedne od  najstarijih opatijskih karnevalskih grupa koja ove godine slavi 50 obljetnicu postojanja, a čiji su članovi   izradili ovogodišnjeg pusta. U glazbenom dijelu programa nastupili su Trio Asi, a program je vodi Dražen Turina Šajeta.

Kratko, ali bogato i slatko

Peto godišnje doba, kako se na području Opatijske rivijere naziva vrijeme Karnevala, ove će godine potrajati nešto manje od mjesec dana, ali će to vrijeme u Opatiji biti ispunjeno događanjima. Od nedjelje, 17. siječnja, kada maškare preuzimaju ključeve grada u 10:30 sati na gradskoj tržnici, pa do 10. veljače kada se u isto vrijeme i na istome mjestu spušta Pust i karnevalska zastava, održat će se niz programa u kojima će uživati i domaćini i gosti Opatije svih generacija.

Najmlađima, naime, pripadaju nedjeljna jutra 24. siječnja i 31. siječnja – u 11:00 sati u kavani Palme hotela Bristol održavaju se zabavni programi za djecu u suradnji s Društvom naša djeca Opatija – dok će stariji uživati subotama navečer, od 20:30 sati, u maškaranim tancima uz grupu Bonaca koji se u istome prostoru održavaju počevši od 23. siječnja. Istog će dana, ali nešto ranije – u 13:30 sati – Slatina  biti cilj  neobičnog automobilskog natjecanja, u kojem će i vozači i autmobili „nositi“ maske: 7. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2016.

U nedjelju, 24. siječnja, raskoš dječje mašte, truda i kreativnosti koje mališani ulažu u osmišljavanje i izradu svojih kostima predstavit će jubilarno, 20. izdanje Dječjeg međunarodnog karnevalskog korza. Tisuće malih maškara iz čitave Hrvatske i Slovenije okupit će se na tržnici, odakle će u 13:00 krenuti poznatom rutom prema Slatini, duž koje će djecu bodriti brojne roditeljske oči, ali i navijanje animatora i voditelja. Veliko finale dječje povorke održat će se na kupalištu Slatina gdje će Jacques Houdek razveseliti sve prisutne svojim izvedbama najpoznatijih dječjih pjesama.

Ovogodišnji karneval u znaku je i velike obljetnice Lumber kluba Opatija, koji slavi 50 godina od osnutka izložbom „Tako j’ to počelo“ koju će svi zainteresirani moći pogledati od 25. siječnja do 7. veljače u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Centralni opatijski karnevalski vikend održat će se od 29. do 31. siječnja, uz poznate manifestacije koje svake godine privlače tisuće posjetitelja. Sportska dvorana Marino Cvetković u petak, 29. siječnja s početkom u 20:00 sati, ugostit će Maškarani klapski maraton, koji predstavlja tradicionalne hrvatske vokalne skupine u nešto drugačijem aranžmanu, jer svojim glasovima moraju stvoriti ritam polke i izvesti neke od poznatih karnevalskih poskočica. U subotu, 30. siječnja od 20:30 sati održat će se Maškarani tanac uz grupu Bonaca u Kavani Palme hotela Bristol. Ulaz je slobodan na oba događanja.

Veliko finale uzbudljivog maškaranog vikenda bit će 33. Balinjerada, utrka atraktivnih vozila na kugličnim ležajeva i jedno od najluđih i najposebnijih natjecateljskih događanja na svijetu! I ove godine u Balinjeradu, koja se održava u nedjelju, 31. siječnja, moći će se uključiti i posjetitelji Opatije zahvaljujući programu nazvanom „Taxi Balinjera“ u kojemu će svi zainteresirani gosti tijekom treninga – od 10 do 12 sati – sjesti na jedan od raspoloživih karića i sami osjetiti jedinstvenu i neponovljivu atmosferu ove utrke. Balinjerada će završiti povorkom lokalnih karnevalskih grupa i „Kukalkom“, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati „morske konjice“ i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.

Za sve posjetitelje subotom i nedjeljom do 31. siječnja osigurano je besplatno parkiranje na javnim površinama u Opatiji.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

EPK Susjedstvo Kastav inicijativom prema ministarstvima poziva: Sačuvajmo ugrožene jezike!

Na web platformi susjedstva Kastav predstavljena je, između ostalog, i inicijativa za očuvanjem svih dijalekata hrvatskog jezika, a sljedećeg će ...