Početna - KULTURA - Pust va Kastve 2019. – bogat i zanimljiv program

Pust va Kastve 2019. – bogat i zanimljiv program

Vrijeme od blagdana sv. Antona (Antonje) do Pepelnice (Čiste srede) vrijeme je maškara.

U čitavoj Kastavštini, i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana je tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće, navodi se u uvodu priopćenja kojeg prenosimo.

U Kastvu poklade (pust, maškare, karneval…) počinju na Antonju 17. siječnja. Puhanjem u Antonjski rog najavljuju se pusne nemotarije (pokladne ludosti), dok se na središnjem gradskom trgu okupljaju članovi svih kastavskih pusneh kumpanij (maškaranih družina). Pusne kumpanije iz Rubeša, Jurčića, Spinčića i Trinajstića predstavljaju svoj pokladni program i Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu. Među maškarama svake se godine bira pusni gradonačelnik koji za trajanja karnevala preuzima ključeve Grada i svu vlast.

Grad Kastav jedini ima Pusni statut po kojemu se na dan početka Pusta dodjeljuje Zlatna broskva (kelj – biljka iz porodice kupusa), specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini ili zaslužnim pojedincima.

Manifestacija Pust va Kastve 2019. predstavljena je danas u 10,00 sati na konferenciji za medije u Mićem zavičajnom muzeju Idičina peknjica. Bogat ovogodišnji program predstavili su:
Dean Jurčić, zamjenik gradonačelnika Grada Kastva,
Karmen Puhar Dragičević, stručna suradnica u Turističkom uredu Turističke zajednice grada Kastva,
Predstavnici pusnih odbora:
– Jurčići – Sandra Srdoč – buduća pusna gradonačelnica i Edo Poropat,
– Spinčići – Sanja Pešćica i Diego Stanišić,
– Rubeši – Barbara Tenčić i Dalibor Rubeša,
– Trinajstići – predstavnik Dalibor Ravnić i Zoran Ravnić,
Helena Ninković Budimlija, ravnateljica dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Kastav,
Oleg Medica, organizator Pusneh tanci u Maškaranom centru Kastav,
Miroslav Krpan, direktor 10. Rally-a maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2019.,
Miljenko Host, predstavnik Udruge „Belica“.

Na početku konferencije predstavnike medija je pozdravio zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić, koji je iskoristio priliku da se zahvali svim sudionicima organizacije manifestacije i osvrnuo se na cjelokupni program i dugu tradiciju pusnih događanja u Kastvu i okolici, a Edo Poropat tuljenjen va rog i službeno je dao znak da nemotarije moru počet.

A sve započinje prekosutra, 17. siječnja 2019., manifestacijom Antonjski rog, kada će svaki Pusni odbor predstaviti svog pusta. Imena su osebujna i znakovita:
Pusni odbor Spinčići – Investitorić Olpić,
Pusni odbor Jurčići – Pasja Prkja,
Pusni odbor Trinajstići – Osojnica Trinajstić i
Pusni odbor Rubeši – Sportašina.
Pusni odbor Jurčići, odnosno njihova pusna gradonačelnica Sandra Srdoč, ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ preuzet će ključ grada i svu vlast.
Iako neće biti predstavljen na Antonjskom rogu, Pust djece dječjega vrtića „Vladimir Nazor“ iz Kastva nosi ime Virus Pocuranko .

Temeljem Pusnog statuta bit će uručene diplome Zlatna broskva najboljim maškarama u 2018. godini te zaslužnim pojedincima, a Udruge Belica za sve posjetitelje priprema kuhano vino.

U uvodnom dijelu nastupiti će Spinčićeva muzika, a Program Antonjskog roga vodit će Nina Dukić – Srok. Najavljeni su i gosti:
Škoromati iz Podgrada (SLO) i Kulturno-turistično društvo Topolc iz Topolca (SLO)

Već prve subote, 19. siječnja, zainteresirani će moći uživati u jubilarnom desetom maškaranom rallyu šarenih prometala ”Halubje – Liburnija”. No, biti će tu još puno događanja poput tradicionalnih dočeka Frlanskih zvončara u Rubešima, Jurčićima i Trinajstićima te Mučićevih zvončara u Rubešima i Spinčićima. Na središnjem gradskom trgu tradicionalno se dočekuju Halubajski zvončari u svojim stoljetnim pohodima Kastva i Kastavštine, a posljednjih godina Kastav redovito pohode i Grobnički dondolaši. U Guitar caffeu biti će postavljena i izložba „Halubajske zvončarske užanci“ koju će biti moguće razgledati do kraja Pusta. Svakako ne bi trebalo propustiti 21. „Ribarsku feštu pul Trinajstić“

I ove godine, Kastav postaje centar maškaranih zabava, u kojem će se kroz šest subota, od 19. siječnja do 23. veljače u vremenu od 21:00 do 04:00 sata održavati „najboji pusni tanci va regije“. Maškarani centar Kastav nalazi se kraj Školske sportske dvorane, u velikom grijanom šatoru, sa čuvanim parkingom, popustima za grupe i gratis pićem uz ulaznicu, nagradama za najbolje maske, uz domaće specijalitete te uz najbolje bandove. Sve započinje već ove subote nastupom Koktelsa, Brevis Banda i Decibela, a drugih subota biti će tu Mauro Staraj & La Banda, D`Beni Band, Alen Vitasović, Brevis Band, Proleteri, Koktelsi, Šajeta & Band, Night Express. Da djeca ne budu zakinuta, Maškarani tanac Dječjega vrtića „Vladimir Nazor“ održati će se u istom prostoru, 21. veljače od 17:30 do 19:30.

Za male i velike, ove će se godine u Idičinoj peknjici održati i dvije pusne radionice: Kako se delaju pusne slašćice – ulenjaki i Kako se delaju pusne rožice za krabujosnice koju će održati Sonja Vlah.

Završnica maškara odnosno spaljivanje pusta rezervirano je za Pusnu sredu tj. Pepelnicu. Krivac za sve prošlogodišnje nevolje spaljuje se uz obrazloženje presude koja se naziva pusna napoved (pokladna, karnevalska kronika), i to Mići pust u izvedbi Dječjeg vrtića ”Vladimir Nazor” Kastav te konačno paljenje ”krivca” u Rubešima i Jurčićima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

GRAD OPATIJA – Javni poziv za financiranje javnih potreba u 2021.

Prijave do 16. studenog 2020. Na temelju članka 6. Pravilnika o financiranju javnih potreba, gradonačelnik Grada Opatije raspisuje JAVNI POZIV ...