Početna - IZDVOJENO - Radovi na prometnicama, Adamićeva i Krešimirova idu u obnovu
radovi
arhiva

Radovi na prometnicama, Adamićeva i Krešimirova idu u obnovu

Što se radova tiče, s obzirom na veliki interes koji je izazvalo kašnjenje dovršenja radova u ulici Ivana Zajca, gradonačelni Rijeko, Vojko Obersnel na redonoj konferenciji za medije pojasnio kako Grad s tim radovima nema izravne veze, jer je investitor Hrvatske ceste koji je odabrao izvođače radova.

Jedini gradonačelnikov krimen je u tome što je uspio dogovoriti s Hrvatskim cestama da se nakon dugo godina obnove glavni prometni pravci kroz Rijeku. “Možemo biti zadovoljni da smo u protekle dvije godine, u suradnji s Hrvatskim cestama izveli radove obnove više od 25 km cesta u Rijeci, vrijedne 20 milijuna kuna”. Obersnel je pozvao građane na strpljenje, jer će izuzetno složeni radovi zamjene postojećeg kolosijeka i asfalta u ulici Ivana Zajca biti gotovi za nekoliko tjedana.

Rekao je kako je ostalo još za obnoviti prometnice koje prolaze kroz Adamićevu i Krešimirovu ulicu, no ti će radovi pričekati s obzirom na to da kroz te ulice treba raditi i rekonstrukciju glavnog kolektora za odvodnju, što je sadržano u već navedenom velikom projektu koji bi se trebao financirati europskih sredstava pa se traži način kako zatvoriti financijsku konstrukciju u idućoj godini, kako bi se radovi na obnovi ceste i kolektora mogli izvoditi istovremeno.  U naredne dvije-tri godine, prema dogovorenoj dinamici bi trebale biti obnovljene i te dvije prometnice, kao glavni cestovni pravci koji prolaze kroz Rijeku, a u nadležnosti su Hrvatskih cesta. Tu treba dodati izgradnju rotora na Plumbumu i Martinkovcu, koji su u fazi projektiranja, čime bi se za duže razdoblje riješile glavne prometnice. Gradonačelnik je podsjetio kako je putem investicija Rijeka prometa obnovljen dio gradskih i županijskih cesta u iznosu od nekoliko milijuna kuna.

Gradonačelnik je naglasio kako i ovaj put mora izraziti zadovoljtvo najavom da je u Državnom proračunu osigurano 110 milijuna kuna za izgradnju Sveučilišne bolnice. “Sada možemo reći da se radi o iznosu koji jamči da će se radovi izvoditi dinamikom i da ćemo kroz tri naredne godine dobiti objekt u kojem će biti smještene sve djelatnosti vezane uz majku i dijete, odnosno Ginekologiju i porodništvo, Pedijatriju, Dječju kirurgiju i prateće službe”. Podsjetio je kako je uz puno napora uloženog u apele da se ta sredstva uopoće osiguraju kroz državni proračun, te da je Grad Rijeka, što direktno, što indirektno uložio preko 45 milijuna kuna u pripremu zemljišta na kojem će se graditi ova bolnica.

Gradonačelnik je skrenuo pažnju i na projekt Građanskog odgoja koji se provodi već dva mjeseca u šest osnovnih škola. “Rezultati su izuzetno dobri, a broj učenika se zbog atraktivnosti, povećao od onog planiranog pa sada taj vannastavni predmet pohađa 88 učenika, s tendencijom da to u idućoj godini proširimo na sve riječke osnovne škole. Nedavno sam dobio i prihvatio inicijativu da učenici simuliraju rad Gradskog vijeća u vijećnici. Djeca koja pohađaju taj program po svom slobodnom izboru dobro reagiraju na nastavni program i koncept i taj će program biti uskoro detaljno posebno predstavljen, i to s učešćem sudionika, odnosno djece. Nismo dobili nakave primjedbe, ni na program niti na koncept izvede”, rekao je gradonačelnik te dodao kako je interes za ovaj program iskazan iz Bjelovarsko-bilogorske županije, pa im je Grad Rijeka ustupio udžbenik i svu potporu bez ikakve naknade.

Redovnu konferenciju je gradonačlenik zaključio podatkom kako bi do kraja godine trebalo biti obnovljeno još nekoliko dječjih igrališta. Ukupno je do sada obnovljeno deset igrališta, a novim spravama opremljeno petnaestak, za što je utrošeno 1,3 milijuna kuna. Uz dječja igrališta realizira se i obećani program da se u svim dijelovima grada urede parkovi za pse, pa bi do kraja godine u ulici Mire Radune Ban trebao biti dovršen peti park za pse.

U posljednjem mjesecu u godini koji je i inače bogat događanjima, gradonačelnik je izdvojio akciju Kuglica dobrih želja, koju su realizirali studenti biotehnologije. Prodano je svih 300 kuglica po cijeni 20 kuna, a sav prihod je namijenjen je Centru za autizam. Akcija se nastavlja 16. prosinca, kada će na prodaju biti pušteno 3000 lampiona i kada će biti organizirano njihovo zajedničko puštanje, taj isti dan, u 19 sati. Sav prihod od prodaje lampiona također je namijenjen Centru za autizam. Tim povodom gradonačelnik je pohvalio studentice Karlu Pavlović i Lea Radošević i sve njihove kolegice i kolege koji su se uključili u tu akciju. Doprinos Grada je bio u kupnji kuglica, a akciji je pružena i logistička potpora.

22. prosinca se na Korzu može očekivati doček Djeda Mraza, a 24. prosinca, po tradiciji ponudit će se sugrađanima bakalar, ribice, fritule i vino, a sve će završiti novogodišnjim koncertom na kojem će nastupiti Giboni popraćen riječkim snagama Izet i Borgie, En Face i Belfast Food.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...