Početna - IZDVOJENO - Raspisan natječaj za stipendiranje učenika i studenata, Matulji
općina matulji

Raspisan natječaj za stipendiranje učenika i studenata, Matulji

Učenici i studenti s matuljskog područja u prilici su poboljšati svoj materijalni status i olakšati si troškove obrazovanja, jer Općina Matulji je raspisala natječaj za stipendiranje studenata i srednjoškolaca sa svojeg područja u tekućoj akademskoj, odnosno školskoj godini.

Studenti se mogu prijaviti za stipendije temeljem akademskog uspjeha, ili temeljem imovinskog statusa, ali i jedni i drugi moraju imati prebivalište na području Općine Matulji najmanje posljednje tri godine bez prekida ili deset godina s prekidima i biti redovni studenti.

Razlikuje se minimalni prosjek ocjena potreban za ulazak među stipendiste. Kod onih koji se natječu temeljem akademskog uspjeha, taj prosjek iznosi najmanje 4.0 u prethodnoj godini, odnosno 4.5 u posljednje dvije godine srednje škole ukoliko se radi o studentima prve godine. Studnti sa završenim preddiplomskim studijem, moraju imati prosječnu ocjenu 4.0 tijekom tog perioda studiranja.

Za studente koji apliciraju za ”socijalnu stipendiju” taj prosjek iznosi 4.0 iz zadnje dvije srednjoškolske godine za ”brucoše”, odnosno 3.5 za studente viših godina te završene prvostupnike, ali moraju biti korisnici prava iz socijalnog programa Općine Matulji temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Općine Matulji ili nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Dodatne stipendije osigurane su za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, među koje spadaju računarstvo, strojarstvo, elektrotehnika, fizika i matematika – smjer nastavnički, brodogradnja, rehabilitacija, logopedija, farmacija, socijalni rad, socijalna pedagogija, biologija i kemija – smjer nastavnički, geografija – smjer nastavnički, glazbena pedagogija. Oni na prvoj godini moraju imati 4.5 prosjek iz svoje zadnje dvije srednjoškolske godine, a oni na višim godinama, jednako kao i prvostupnici, moraju ostvariti prosjek od 3.5 u ranijem razdoblju.

I srednjoškolci stipendiju mogu zaslužiti temeljem tri kriterija – školskog uspjeha, imovinskog statusa te odabirom deficitarnog zanimanja, ali u svakom slučaju moraju imati prebivalište na području Općine Matulji najmanje posljednje tri godine bez prekida ili deset godina sa prekidima.

Temeljem školskog statusa stipendiju mogu zaslužiti učenici prvog razreda srednje škole koji su u posljednja dva razreda osnovne imali prosjek od 5.0 i uzorno vladanje, dok učenici viših razreda moraju u prethodnoj godini imati prosjek ocjena barem 4.5, također uz uzorno vladanje. Kod učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, važno je da su učenici škola za obrtnička zanimanja koja su deficitarna na području Općine Matulji, kao što su CNC operater, slastičar, mesar, konobar, kuhar, zidar i limar, te da su ostvarili barem 3.0 prosjek i minimalno uzorno vladanje u prethodnoj godini, odnosno u 7. i 8. razredu osnovne škole ukoliko se radi o učenicima prvog razreda.

Stipendija temeljem imovinskog statusa dodijelit će se učenicima sa uzornim vladanjem koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili uspjeh u visini prosječne ocijene 3.5 ako se radi o učenicima viših razreda, odnosno minimano 4.0 u zadnje dvije godine osnovne škole ako se radi o ”prvašima”, te ostvaruju prava iz socijalnog programa Općine Matulji temeljem Odluke o socijalnog skrbi ili nadležnog Centra za socijalnu skrb.
Popis potrebne dokumentacije, kao i prateći obrasci, dostupni su na internetskim stranicama Općine Matulji.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Pred nama je još jedno izdanje najdraže opatijske ljetne konvencije – Liburnicon na FMTU-u

Jedna od najoriginalnijih kulturnih manifestacija na Kvarneru, Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” i ove godine ponovo će Opatiju odvesti ...