Početna - IZDVOJENO - Razbijena grupa koja je prala novac u Zagrebu, Koprivnici i Rijeci

Razbijena grupa koja je prala novac u Zagrebu, Koprivnici i Rijeci

Zbog pranja novca i utaje poreza, te krivotvorenja dokumentacije u velikoj akciji policije uhićeno je šest osoba, potvrđeno je sinoć(14. rujna) iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Novac je, kako se sumnja pran punih godinu i pol dana, od siječnja 2012. do lipnja 2014. godine i to preko fiktivnih ugovora o kupnji i prodaji zlata, doznaje se iz policijskih izvora.

Riječ je o načinu varanja države što je već viđen u slučaju raskrinkanom u travnju ove godine, kada je u Zagrebu uhićen 15 osumnjičenih. Vjeruje se da je novac, koji potječe od južnoameričkih narko-kartela preko Italije stizao u Hrvatsku pod krinkom kupovine zlata. No, čini se da stvarne kupovine i prodaje zlata nije bilo, već su samo kolali papiri kojima se trebalo prikriti ilegalno porijeklo tih sredstava.

Kriminalna grupa koja je u toj akciji raskrinkana oprala je, prema sumnjama USKOK-a, čak 630 milijuna kuna.

Ovaj novi krak razbijen je u Koprivnici, a uhićenja su tijekom ovog tjedna, točnije u utorak, realizirana i u Zagrebu i Rijeci. Više tvrtki i ovoga puta služilo je kao paravan za lažnu trgovinu zlatom. Na konferenciji za novinare u četvrtak istražitelji bi trebali potvrditi koliko je novca ovoga puta u igri i je li ponovno dokumentacija dolazila iz Italije.

Svih šestero osumnjičenih privedeno je sinoć na Županijski sud u Varaždinu. Naime, tužiteljstvo je tražilo da im se zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, te bojazni da ne pokušaju ometati istragu, odredi istražni zatvor.

“Sutkinja istrage je nakon održanog ročišta, u večernjim satima, prihvatila prijedlog državnog odvjetnika i odredila istražni zatvor protiv četvero osumnjičenika”, doznaje se u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu, piše net.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Održana Bela Nedeja

Još jedna godina Bele Nedeje privukla je u Kastav mnogobrojne goste i sve one željne zabave i druženja, vrijeme nije ...