Početna - IZDVOJENO - Reciklaža tekstila – posao u kojem svi mogu zaraditi
web

Reciklaža tekstila – posao u kojem svi mogu zaraditi

Imate stare maijce, traperice, jakne, cipele koje više ne nosite i bacili bi ih?Uskoro ćete dobro razmisliti i zasigrno odlučiti da ih ipak nećete baciti jer ćete na njima moći zarađivati.Umjesto u smeće staru odjeću odložit ćete u kontejner pred velikim trgovinama. Posao je to u kojem svi mogu zaraditi – građani, tvrtke, a okoliš je čišći.

Stari džemperi, majice ili hlače u tvornici u Zaboku  nisu smeće nego sirovina za tekstilne proizvode za građevinsku i autoindustriju, koju prodaju diljem Europe. Inače, u godinu dana jedan građanin Hrvatske proizvede 12 kilograma tekstilnog otpada. No u Hrvatskoj ne mogu naći dovoljno odbačenog tekstila da pokriju proizvodnju,pa moraju uvoziti staru odjeću na kojoj zarađuju milijune, piše Dnevnik hr.

‘U početku smo uvozili sirovinu 100 psoto iz Italije i Njemačke. Danas smo došli na 50-ak posto sirovine u Hrvatskoj. Tekstilni otpad se presporo skuplja’, smatra direktor logistike tvornice Branko Zbodulja.

Ministarstvo zaštite okoliša to želi ubrzati novim pravilom – svaka trgovina tekstilom, veća od 400 četvornih metara, morat će imati spremnike za otpad da se građani dok kupuju novu odjeću mogu usput riješiti stare.Tekstilci iz Zaboka već su u 30 gradova uveli i plaćanje pedeset lipa po kilogramu stare odjeće i obuće. Zarade građani, zarade oni, aotvaraju se i nova radna mjesta.

Izvor: Dnevnik hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Kastvu započinju radovi proširenja gradilišta na Crekvini

Od utorka 19. siječnja privremeno neće biti moguće parkiranje na Crekvini radi daljnjeg širenja gradilišta.Za stanovnike stare jezgre osiguran je ...