Početna - IZDVOJENO - Reciklaža tekstila – posao u kojem svi mogu zaraditi
web

Reciklaža tekstila – posao u kojem svi mogu zaraditi

Imate stare maijce, traperice, jakne, cipele koje više ne nosite i bacili bi ih?Uskoro ćete dobro razmisliti i zasigrno odlučiti da ih ipak nećete baciti jer ćete na njima moći zarađivati.Umjesto u smeće staru odjeću odložit ćete u kontejner pred velikim trgovinama. Posao je to u kojem svi mogu zaraditi – građani, tvrtke, a okoliš je čišći.

Stari džemperi, majice ili hlače u tvornici u Zaboku  nisu smeće nego sirovina za tekstilne proizvode za građevinsku i autoindustriju, koju prodaju diljem Europe. Inače, u godinu dana jedan građanin Hrvatske proizvede 12 kilograma tekstilnog otpada. No u Hrvatskoj ne mogu naći dovoljno odbačenog tekstila da pokriju proizvodnju,pa moraju uvoziti staru odjeću na kojoj zarađuju milijune, piše Dnevnik hr.

‘U početku smo uvozili sirovinu 100 psoto iz Italije i Njemačke. Danas smo došli na 50-ak posto sirovine u Hrvatskoj. Tekstilni otpad se presporo skuplja’, smatra direktor logistike tvornice Branko Zbodulja.

Ministarstvo zaštite okoliša to želi ubrzati novim pravilom – svaka trgovina tekstilom, veća od 400 četvornih metara, morat će imati spremnike za otpad da se građani dok kupuju novu odjeću mogu usput riješiti stare.Tekstilci iz Zaboka već su u 30 gradova uveli i plaćanje pedeset lipa po kilogramu stare odjeće i obuće. Zarade građani, zarade oni, aotvaraju se i nova radna mjesta.

Izvor: Dnevnik hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...