Početna - IZDVOJENO - Recital Gorana Filipeca s djelima Mačeka, Ravela i Liszta
koncert
web

Recital Gorana Filipeca s djelima Mačeka, Ravela i Liszta

Pijanst Goran Filipec u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca održati klavirski recital pod nazivom „Maček, Ravel i Liszt“ u srijedu, 3. prosinca 2014. s početkom u 20 sati. Potom će, u 21.45 sati, u foyeru Kazališta biti upriličena promocija CD-a u izdanju Naxosa.

Prvi dio koncerta bit će posvećen, povodom 100. obljetnice skladateljeva rođenja, klavirskom opusuIve Mačeka što se nalaze i na CD-u. Tako će publika imati rijetku i utoliko dragocjenu prigodu čuti Mačekova djela: Sonatina, Tema i varijacije, Intermezzo te Preludij i toccata. Ivo Maček, istaknuti hrvatskiskladatelj, pijanist i pedagog rođen je na Sušaku 1914. godine, a njegova se djela odlikuju bogatstvom invencije i snagom imaginacije, koja je slijedila njegove emocije.

U drugom dijelu recitala, na programu su Gaspard de la nuit(Tri poeme za klavir prema Aloysiusu Bertrandu) Mauricea Ravela i Etudes d’exécution transcendante d’après Paganini(br. 3 La campanella, br. 4 Arpeggio, br. 6 Theme et variations)  Franza Liszta.

Po završetku koncerta, u kazališnom će foyeru biti predstavljen CD o kojem će, osim Gorana Filipeca, govoriti poznata glazbena kritičarka i povjesničarka glazbe Bosiljka Perić-Kempf, uzpromotivnu prodaju i potpisivanje CD–a. Inače, Ovaj je CD snimljen u Fazioli Concert Hallu u Italiji, a uključuje cjelokupan Mačekov klavirski opus i Violinsku sonatu snimljenu u suradnji s talijanskom violinisticom Silviom Mazzon. Izdala ga je, u seriji “Grand Piano”, izdavačka kuća Naxos, inače jedan on najvećih svjetskih izdavača klasične glazbe, što čini ovo izdanje značajnim promotorom hrvatske i riječke glazbe u svijetu.

Goran Filipec, pijanist iznimne karizme, rafinirane glazbene intuicije i superiorne tehnike, pripada skupini mladih pijanista čije interpretacije neprekidno osvajaju srca međunarodne publike i kritike. Tako je Edith Eisler iz New Yorker Concert Review njegovu tehniku opisala riječima „briljantno i rafinirano“.

Povodom recitala u riječkom „Zajcu“ kazao je:

„ Rijeka je grad u kojem sam rođen i u kojem sam proveo veći dio svog života. Zbog mnogih veza osjećam stanovitu pripadnost riječkoj sredini i raduje me da mogu sudjelovati u kulturnomživotu grada. Povodom ovom recitalu u prosincuje promocija CD-a posvećenog Ivi Mačeku i snimljenom upravo povodom 100.godišnjice njegova rođenja.“

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...