Početna - IZDVOJENO - Referendum o ćirilici bit će blokiran već u Saboru
Vukovar protiv ćirilice
foto: web

Referendum o ćirilici bit će blokiran već u Saboru

Referendum ‘o ćirilici’ se mora održati prema postojećem zakonu: Svaka opstrukcija vodi u ustavnu krizu i izvodi narod na ulicu!

Potpisi kojima se podržava inicijativa za raspisivanje referenduma o uporabi jezika i pisma manjina doći će u Sabor i proći potrebnu proceduru.

Predsjednik Sabora Josip Leko izjavio je da Sabor neće donijeti odluku koja bi dovela do neuvažavanja vrijednosti na kojima počiva naše društvo govoreći o sudbini inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji se protivi uvođenju ćiriličnog pisma na ploče kojima su označene javne ustanove.

Nakon što su se predstavnici svih parlamentarnih stranaka već izjasnili da je referendumsko pitanje Stožera “Jeste li za ili protiv da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice” protuustavno, može se očekivati da će tako odlučiti i Odbor za Ustav.

Slijedio bi korak po kojem bi Odbor za Ustav predložio na sjednici Sabora da se ne raspiše takozvani referendum o ćirilici i taj bi zaključak većina mogla prihvatiti.

“Referenduma o ćirilici neće biti dok sam ja živ”, izjavio je premijer Zoran Milanović još vruće glave nakon referenduma o braku. Također je rekao kako nema nikakve šanse da dođe do referenduma čak i ako je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio dovoljan broj potpisa.

Dakle potpisi za ‘referendum o ćirilici’ su prikupljeni i ako vladajući žele poštovati Ustav i zakone morali bi znati da će se i taj referendum morati provesti prema postojećem zakonu.

Predsjednik Odbora za Ustav, SDP-ovac Peđa Grbin, nema dvojbi da je referendum o pravima manjina neustavan i po sadašnjem Ustavu.

“Ovo nije referendum o ćirilici u Vukovaru, već o pravima svih manjina u Hrvatskoj, što je nedopustivo po Ustavu. I niz međunarodnih ugovora obvezuje nas na zaštitu nacionalnih manjina”, podsjeća Grbin.

Jedan težak poraz su već doživjeli. Milanovićeve i Pusićkine prijetnje kako će na svaki mogući način spriječiti novi referendum vode prema ustavnom udaru.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...