Početna - IZDVOJENO - 19. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
web

19. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci

Slijedeći tjedan od ponedjeljka 03. do 10. studenog u Rijeci će se održati 19. revija lutkarskih kazališta, a u sklopu koje će svoje najuspješnije naslove pred publikom grada Rijeke i regije izvesti 14 gostujućih kazališta. Bit će ukupno 15 predstava,i domaćih i inozemnih, a  moći će se pogledati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, koje je ujedno i organizator ove kulturne manifestacije. Predstave će se moći pogledati i u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Kako je rekla Zrinka Kolak-Fabijan, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka, revija koja će sljedeće godine obilježiti dva desetljeća postojanja, ove godine publici predstavlja rekordan broj predstava. Od ukupno 15 predstava, čak 7 je inozemnih, i to iz Slovenije, Crne Gore, Srbije i Francuske, a sve predstave koje će ove godine moći pogledati publika Rijeke i regije višestruko su nagrađivane.

Predstavljajući program, Vedrana Balen Spinčić i Marsinah Vokši Rosenfeld iz Gradskog kazališta lutaka, posebno su istakle nekoliko predstava i događaja.

Uz kazališne predstave za djecu i odrasle, Reviju će popratiti i dječja lutkarska radionica i igraonica te izložba “Milan Klemenčič: Tragač za ljepotom i bajkovitim svjetovima” u sklopu koje će se izvesti i kultni naslov “Doktor Faust” u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana. Ova predstava za odrasle lutkarsko je remek-djelo poznato na svjetskoj razini, a s obzirom da su marionete visoke tek deset centimetara, predstava se igra za mali broj gledatelja. Riječani će moći vidjeti predstavu zahvaljujući podršci Zagrebačke banke, čiji su predstavnici Sandra Kinkela i Robertino Antić izrazili zadovoljstvo što kroz program društvene odgovornosti tvrtke, u sklopu kojeg se čak pola sponzorskih sredstava odvaja za kulturu i umjetnost, mogu podržati Reviju lutkarskih kazališta. Reviju zatvara predstava “Pulcinella” u izvedbi Compagnie La Pendue iz Francuske, predstave čija se kvaliteta proglašava izvanrednom.

Uz spomenuta kazališta, na Reviji sudjeluju Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek, Gradsko kazalište “Žar ptica” iz Zagreba, Kazališna družina Pinklec, Mini teater Ljubljana iz Slovenije, Kazalište lutaka Zadar, Gradsko pozorište Podgorica iz Crne Gore, Gradsko kazalište lutaka Split, Lutkarska scena Ivana Brlić Mažuranić iz Zagreba, Zagrebačko kazalište lutaka, Lutkovno gledališče Maribor iz Slovenije, Pozorište za decu Kragujevac iz Srbije, Dječje kazalište Subotica iz Srbije, naravno, Gradsko kazalište lutaka Rijeka koje otvara reviju s predstavom “Veli Jože”.

Revija se održava uz podršku Odjela za kulturu Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture, a Revija lutkarskih kazališta ujedno predstavlja i jedan od kotačića u kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Gradsko kazalište lutaka drugu godinu zaredom kroz projekt “Lutke u izloge!” surađuje i s nizom trgovina i institucija, iz čijih izloga lutke iz fundusa kazališta pozivaju na 19. izdanje Revije.

Projekt “Lutke u izloge!” Ulaznice se prodaju po cijeni od 30 kuna za građanstvo ili u kompletima (10 predstava za dvije osobe stoji 300 kuna, a 5 predstava 200 kuna) i mogu se rezervirati na broj telefona 051/325-690 ili putem e-maila blagajna@gkl-rijeka.hr, odnosno kupiti na blagajni Gradskog kazališta lutaka, Blaža Polića 3, od 9 do 12 i od 16 do 18 sati te sat vremena prije početka predstava na blagajni kazališta ili Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Ulaznice za organizirane dolaske vrtića i škola prodaju se po cijeni od 20 kuna.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Mladi Kastavci ostvarili sjajne rezultate na natjecanjima

Članovi Školskog sportskog društva Zvirić koji okupljaju učenike OŠ „Milan Brozović“ Kastav ostvarili su odlične rezultate na natjecanjima. U Poreču ...