Početna - IZDVOJENO - Rezultati pojačanih mjera u prometu
policija-rotirka
ilustracija

Rezultati pojačanih mjera u prometu

Tijekom proteklog vikenda na području svih policijskih uprava, pa tako i Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija provodila je pojačane mjere u cilju sprječavanja kršenja prometnih propisa, posebice onih koji dovode do najtežih stradavanja sudionika u prometu. U tu svrhu prometna policija je svoje aktivnosti pojačano usmjerila na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dozvoljenih brzina kretanja vozila te nekorištenja sigurnosnog pojasa. Tako su između 22 i 6 sati od 22./23. listopada na području ove Policijske uprave zabilježili sveukupno 85 prometnih prekršaja.

Od toga je 26 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i to: kod devet vozača izmjerena je koncentracija alkohola između 0,50 do 1 g/kg, kod sedam od 1 do 1,50 g/kg, kod šest vozača od 1,50 g/kg, dok su četiri vozača imala koncentraciju alkohola do 0,50 g/kg (mladi ili profesionalni vozači). Što se tiče prekoračenja brzine kretanja vozila evidentirano je 19 prekršaja, od kojih 12 u naseljenom mjestu i sedam izvan naseljenog mjesta. Od vozača koji su prekoračili brzinu u naselju najviše, njih osam je prekoračilo brzinu za 10 do 20 km/h, dok je njih šest brzinu izvan naselja prekoračilo za 10 do 30 km/h u odnosu na dozvoljenu, a jedan za 30 do 50 km/h. Nekorištenje sigurnosnog pojasa evidentirano je kod pet sudionika u prometu. Osim spomenutih prekršaja evidentirana su po dva prekršaja vožnje prije stjecanja prava na upravljanje te bez odgovarajuće kategorije, zatim po jedan prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje, upravljanje tehnički neispravnim vozilom, za vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom određene kategorije, pod utjecajem droga te drugi prekršaji iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Dvije su osobe zadržane budući je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, a svi počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno važećim zakonskim odredbama. U navedenom vremenu, između 22 i 6 sati od 22./23. listopada zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom.
Policija ovom prilikom zahvaljuje svim sudionicima u prometu koji su poslušali savjete i upozorenja o važnosti dosljednog pridržavanja prometnih pravila i propisa. Također, pozivaju se svi vozači da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, koriste sigurnosni pojas i pridržavaju se dozvoljenih brzina kretanja te dobro razmisle o mogućim posljedicama do kojih kršenje prometnih pravila i propisa može dovesti.

Policija će i narednim danima te vikendom pojačano nadzirati promet u cilju unapređenja sigurnosti prometa na cestama i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...