Početna - IZDVOJENO - Rezultati pojačanog nadzora: 116 prekoračenja brzine
policija
ilustracija

Rezultati pojačanog nadzora: 116 prekoračenja brzine

Na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske jučer je prometna policija u trajanju od četiri sata, od 8 do 12 sati, pojačano nadzirala brzinu kretanja vozila.

Tijekom tog vremena zabilježeno je 116 prekršaja prekoračenja brzine, od čega 27 u naseljenom i 89 izvan naseljenog mjesta. Kada je riječ o prekršajima u naseljenom mjestu, najviše ili 17 prekršaja počinili su vozači koji su brzinu prekoračili za 10 do 20 km/h, devet ih je zatečeno u prekoračenju brzine do 10 km/h, a jedan u prekoračenju brzine od 20 do 30 km/h. Izvan naseljenog mjesta 56 vozača je prekoračilo brzinu za 10 do 30 km/h, a njih 32 za 30 do 50 km/h. Osim jednog vozača motocikla i dva vozača teretnih vozila, svi ostali počinitelji prekršaja upravljali su osobnim vozilima.

Pored prekršaja koji se odnose na prekoračenje brzine policijski službenici zabilježili su još 14 različitih prometnih prekršaja, a svi počinitelji prekršaja sankcionirani su prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Najveća brzina tijekom pojačanog nadzora zabilježena je u blizini čvora Burlica u 11.33 sati vozilu marke Kia sportage, zagrebačkih registracijskih oznaka, čiji je vozač od smjera Rijeke prema Šmriki upravljao brzinom od 130 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 80 km/h. Također, izdvajamo i 51-godišnjeg vozača vozila Porsche cayman, riječkih registracijskih oznaka koji je sinoć oko 20 sati u blizini čvora Bosiljevo u smjeru Zagreba upravljao vozilom brzinom od 208 km/h iako je brzina ograničena na 110 km/h. Nakon zaustavljanja izmjerena mu je koncentracija alkohola od 1,27 g/kg te je zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja zadržan u službenim prostorijama policije.

Nadalje, valja istaknuti kako je vožnja nepropisnom brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima i dalje glavni uzrok zbog kojeg dolazi do prometnih nesreća. Analizom okolnosti nastanka prometnih nesreća u četiri mjeseca ove godine proizlazi da se 27,6% prometnih nesreća dogodilo zbog nepropisne ili neprilagođene brzine. Ujedno, na području ove Policijske uprave ukupan broj prometnih nesreća veći je za 9,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je nažalost broj smrtno stradalih osoba veći za čak 100%, odnosno u prva četiri mjeseca prošle godine smrtno su stradale dvije, a ove godine četiri osobe.
Stoga i ovom prilikom apeliramo na vozače da se dosljedno pridržavaju prometnih pravila i propisa, pa tako i ograničenja brzine u cilju svoje i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu. Policijski službenici prometne policije i nadalje će poduzimati mjere i radnje u cilju smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...