Početna - IZDVOJENO - Ri Gastro: Srdela je IN i Tjedan trešanja
Ri gastro (2)
foto: Grad Rijeka

Ri Gastro: Srdela je IN i Tjedan trešanja

Nakon „probijanja leda“ ovogodišnjih Riječkih gastro dana sa šparogama, od 24. do 31. svibnja održat će se tjedan posvećen srdelama „Srdela je IN“, a od 31. svibnja do 7. lipnja i Tjedan trešanja. Tim će povodom brojni riječki ugostiteljski objekti nuditi specijalitete i slasne zalogaje spravljene od tih namirnica.

O nastavku Ri gastro u sljedeća dva tjedna na terasi jednog od partnera manifestacije, Restorana hotela Continental, govorili su voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban-Štiglić, direktor hrane i pića Jadran hotela d.d. Rijeka Dalibor Maletić i koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić Tomić. Konferenciji je prisustvovao i ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca Balazs Baranyai koji je najavio premijeru predstave Gala balet, kojoj će uvod biti degustacija kvarnerskih delicija ispred zgrade kazališta.

Ri gastro krajem mjeseca svibnja pod svjetla reflektora postavlja istovremeno skromnu i veličanstvenu srdelu. Zovu je miljenicom ribara, kraljicom mora, a živi je plivajući dokaz da namirnice ne moraju biti skupe da bi bile zdrave. Srdela na menije ugostitelja Rijeke i okolice uskače od 24. do 31. svibnja, koji će u tjedan dana pokazati svu raskoš finih kreacija na temu ove male ali vrijedne ribe.

Za početak, 24. svibnja održat će se degustacija kvarnerskih delicija i Vrbničke Žlahtine Toljanić ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Gourmet pričom Opatijske rivijere i Rijeke. Ispred zgrade riječkog kazališta, ove će se dvije gastronomske priče spojiti u jednu i posjetiteljima ponuditi cijeli niz  autohtonih, mirisnih zalogaja. Prodaja zalogaja će, kao i do sada, biti humanitarnog karaktera, a sav je prihod namijenjen Socijalnoj samoposluzi. Za zvučnu podlogu zadužen je duo Alba&Leo, a nakon degustiranja kvarnerskih delicija, HNK Ivana pl. Zajca zove na premijeru predstave Gala balet, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara.

Ri gastro – Srdela je IN potom seli u restorane i konobe, a čim završi njihova vladavina, na njihovo mjesto uskače nova zvijezda jer 31. svibnja kreće Tjedan trešanja i traje sve do 7. lipnja. Trešnja kao jedna od prvih voćki koje navještava ljeto, najukusnija je sredinom lipnja, upravo u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke. Kao biljke, trešnje spadaju u porodicu ruža, a u skladu s tim u svojem će tjednu krasiti najrazličitije slatke kreacije.

Dane gastronomije pratit će i edukativni programi – kuharske radionice gastro-majstora iz Stancije Kovačići i Bistro slastičarne Cukerin te tečaj riječke KuHarmonije. Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka zabavit će najmlađe uz program „Psst… priča“ i prigodnu, posve riječku, slikovnicu autora Velida Đekića i Ivana Miškovića.

U Ri gastro – Srdela je IN / Tjednu trešanja sudjeluju: Bistro A modo mio, Restoran Aerosteak, Bistro Conca d’Oro, Bistro La Rose, À la carte Restaurant Kamov, Konoba Blato, Konoba Feral, Konoba Nebuloza, Konoba Na kantunu, Restaurant Molo longo, Stancija Kovačići, Restoran hotela Continental, Bar Bar, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Konoba Tarsa, Bistro Placa 51, Bistro Mornar, Restoran Porto Grillo, Konoba Borik, Bistro slastičarna Cukerin, Ebba’s Cuisine, Gelateria Corso, Restoran Ronjgi, Gospoja PZ Toljanić.

U 2016. godini Ri gastro dani održavaju se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica zvijezda je u svojih tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve, lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će 7 prigoda u trajanju od 7 dana pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu uporabnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu okusa koji potječu od samo jedne, male, ali vrijedne sezonske namirnice.

Primarni cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice te Turističke zajednice Općine Viškovo.

Više informacija i menije ugostitelja možete pronaći na stranici Ri gastro.


PROGRAM


24. svibnja – Gourmet priča Opatijske rivijere i Rijeke – degustacija kvarnerskih delicija i Vrbničke Žlahtine Toljanić, ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, od 18.30 do 21 sat (u slučaju kiše odgađa se na 27. svibnja)

Glazbeni program: Alba i Leo

Sav prihod od prodaje jela namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge (1 kupon/zalogaj – 10 kn)

Gala balet – premijera, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara, HNK Ivana pl. Zajca, u 19.30 sati

28. svibnja
– Tečaj pripreme srdela, KuHarmonija, u 10 sati

Cijena 125 kn

Broj mjesta je ograničen, prijave na 091 581 9589

1. lipnja
-Gastro radionica, Stancija Kovačići, u 18 sati

Cijena 200 kn

Broj mjesta je ograničen, prijave do 31.5. na 091 592 7678

2. lipnja
– Psst… priča: Mala papalina, Gradska knjižnica Rijeka – Dječji odjel Stribor, u 10.30 sati

Riječka slikovnica autora Velida Đekića i Ivana Miškovića – ilustrirana priča za najmlađe čitatelje o maloj, veseloj, brbljivoj i radoznaloj ribici, papalini Lini.

Namijenjeno djeci od 4 do 7 godina

Sudjelovanje uz prethodnu najavu na +385 51 211 573 ili stribor@gkri.hr

6. lipnja
– Radionica izrade slastica za djecu, Bistro slastičarna Cukerin, u 18 sati

Cijena 20 kn po djetetu

Broj mjesta je ograničen, prijave na +385 51 51 444 950

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...