Početna - IZDVOJENO - Ribić najavljuje veliki štrajk u školstvu
vilim ribic
web

Ribić najavljuje veliki štrajk u školstvu

Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kazao je za televiziju N1 kako bi nadolazeće izbore mogao obilježiti veliki štrajk u školstvu, a sve ovisi o tome što će se događati na strani Vlade.

– Mornar nas zove da nam priopći detaljni uvid u to da je proračun iscrpljen njihovim razbacivanjem novca u predizborno vrijeme. Morat ćemo slušati bajke. Žao mi je ministra, nisam ljut na njega. Ministra je faraon poslao među podanike, a faraon nema vremena i ne voli ljude. Faraon je Milanović, podanici su sindikati – kazao je Ribić.

Istaknuo je kako ne traže ništa više nego ono što su dobili radnici u u zdravstvu.

–  Ako za jedan sustav ima novca, i prosvjetari zaslužuju isto. Mi samo želimo biti ravnopravni. Prosvjeta već godinama stoji vrlo loše s plaćama, prosječna plaća je niža za oko 200 kuna od prosječne plaće u zemlji, a za vrijeme mandata ove Vlade stvari su se dodatno pogoršale. Sve buja, ali za jadne prosvjetare novca nema – rekao je Ribić te dodao da je uloga sindikata da se s tim stvarima ne miri.

–  Četiri godine su nas potkopavali, radeći u interesu kapitala, kako bi nas uklonili i kako ne bi bilo nikoga tko bi mogao reći da su ljudi protiv” – rekao je.

Govoreći o gospodarskom programu HDZ-a, Ribić je kazao da su  ga vidjeli samo kao skup dokumenata, no da ga nisu imali priliku pročitati.

–  Rečeno je da ćemo ga vidjeti za 15-20 dana, ali da ni tada program neće biti gotov. Preporuke instituta će biti gotove tek u prosincu, a HDZ će te preporuke pretvoriti u program ako osvoji vlast. Karamarko nam je rekao da će surađivati sa svima i da neće politiku voditi kao Milanović. Mislim da je to točno. Što se tiče preporuke Instituta, HDZ neće bezrezervno prihvatiti te preporuke, već planira s nama pregovarati o njima – rekao je Ribić.

Naglasio je da u predizbornom vremenu ne temelje suradnju ni s HDZ-om, niti s SDP-om. Dodaje da ako HDZ dobije izbore da će  u okviru gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljati o svim relevantnim programima Vlade.

Na pitanje očekuje li da bi zbog predizbornih razloga i kupovine birača Vlada mogla danas izmjenama proračuna ipak pronaći 400 milijuna kuna, Ribić kaže:

– Ne znam. Neka rade što hoće, a mi ćemo raditi ono što je zadaća svih sindikata. Mi nismo zaspali, radimo punim pogonom, to su uvijek mučne i teške situacije. Svatko može pustiti da ga agresor napadne ili braniti svoju zemlju. Ne mirimo se s nepravdom.

Rekao je da će štrajk početi najranije 23. rujna, a najkasnije 5. listopada. Datum će odrediti uskoro, možda već sutra i prekosutra. Još se ne zna kolika je podrška za štrajk, ali Ribić vjeruje da bi trebala biti velika.

Ministru Mornaru je poručio:

– Ja sažaljevam ministra. On je tamo lijevo smetalo, kao što je i prosvjeta lijevo smetalo Milanoviću. Mornar je pristojan čovjek, ali ja da sam na njegovom mjestu ja to ne bih pričao i dao bih ostavku cijelog Ministarstva. Netko bi trebao povući radikalan potez i sada je pravi trenutak – rekao je Ribić.

Zaključio je da je premijer Milanović nepogoda za Hrvatsku, da ne voli ljude, već voli samo sebe.

– Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada – kazao je Ribić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...