Početna - IZDVOJENO - Riječanima plin poskupljuje, Zagrepčanima pojeftinjuje
Plin
Foto: web

Riječanima plin poskupljuje, Zagrepčanima pojeftinjuje

S novom godinom na snagu je stupila nova metodologija HERA-e za određivanje cijena plina, kojom se svi potrošači dijele u 12 kategorija (tarifnih modela), ovisno o tome koliko plina troše, što znači da sva kućanstva na istom području više neće plaćati istu cijenu kilovatsata plina, jednako tako ni poduzetništvo.

Primjerice, četveročlana obitelj u Rijeci plaćat će 4.445 kuna (7,8% više), a u Zagrebu 4.320 kuna (1,2%manje).

Otkad je, krajem 2012. godine, na snagu stupio novi Zakon o energiji, Vlada više ne može utjecati na cijene struje i plina, odnosno ne može ih odgađati, ublažavati, ili općenito »amenovati«. Jedini regulator na tržištu sada je HERA, kojoj energetski subjekti, dakle HEP, Ina, toplane i ostali koji se na tržištu već nalaze ili tek stižu, mogu predlagati svoje cijene, poskupljenja, a ona će ih prihvaćati ili odbijati. Nova je HERA-ina metodologija zapravo uvertira u otvaranje tržišta plinom, pa bi i više cijene na nekim područjima trebale privući više novih igrača – opskrbljivača. Dozvolu za opskrbu plinom su »strujni« igrači, RWE Energija i slovenski GEN-I, već dobili, no hoće li, i kad, u posao i krenuti, za sada nije poznato.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Radovi na uređenju Ulice R.K. Jeretova gotovi do 5. ožujka

Po najavi dobivenoj od Županijske uprave za ceste, radovi na uređenju ulice Rikarda Katalinić Jeretova trajati će do 5. ožujka.“Do ...