Početna - IZDVOJENO - Riječanin Dalibor Talajić autor novog Marvelovog stripa
madaya-mom

Riječanin Dalibor Talajić autor novog Marvelovog stripa

Nadareni crtač, rođen prije 43 godine u Rijeci, autor je tek objavljenog stripa čuvenog američkog “Marvela”, za koji radi već sedam godina. “Madaya Mom” je album ostvaren zajedničkom suradnjom uspješnog hrvatskog umjetnika, Disneyevog “Marvela” i novinara američke televizije ABC, koji su nakon neuspjelih reportaža u sirijskom gradu Madayi, spriječeni bombardiranjima Assadove vojske, odlučili ostvariti numerički strip.

Uspjeli su kontaktirati jednu mladu ženu u opsjednutom gradu smještenom u blizini libanonske granice, koji s pet nasljednika pokušava preživjeti svakodnevne napade već dvije godine. Madaya, grad od 40.000 stanovnika je od 2015. godine pod totalnom opsadom, pa su ABC novinari htjeli svijetu dočarati njegovu svakodnevicu. Napisali su priču po kojoj je Talajić u svom zagrebačkom ateljeu ostvario predivan i dirljiv crno-bijeli strip, pod nazivom “Madaya Mom”.

Iako žena nema supermoći jer je nadareni Hrvat crtao “Hulka”, “Osvetnike” ili radio na “Deadpoolu” o kome je početkom godine predstavljen i film, ona je istinska junakinja stvarnosti.

-Kada ništa ne možete uraditi, čekate da bombardiranja prođu ili osobno nestajanje – izjavio je Talajić, uvjeren da je odabran jer je preživio Domovinski rat. Međutim stručnjaci i planetarni kritičari, ističu da je u pitanju njegova nadarenost i izražen smisao za restituciju ponašanja u neočekivanim i posebnim okolnostima, pa nenadmašno poznavanje ljudskog gestikuliranja. Nesvakidašnje je da crtač superjunaka umije savršeno pokazati stvarnu svakodnevnicu osobe koju nikada nije vidio.

Rat je uopćeno zlo

-Nastojim biti blizak stvarnosti i prizemljen. Strip “Madaya Mom” je veliki izazov pa sam nastojao izbjeći senzacionalnost. Ipak, nije bilo jednostavno ne iskazati njezinu bol i patnju, pa sam se usmjerio na male, neprimjetljive prednosti ujedinjene i čvrsto spojene obitelji, uprkos svakodnevnim tragedijama koje ih okružuju. Još uvijek su svi zajedno i opstaju u blokiranom gradu. Sjećam se scene ponovnog otvaranja škole koje je obradovalo male djevojčice ali su vidjele nestajanje mnoštva prijateljica, pokošenih slijedećeg trenutka bombama “regularne” vojske. Htio sam pokazati kako je svaki rat uopćeno zlo.”

Kanal ABC je uspio uputiti “Majci iz Madaje” završeni strip koji ju je oduševio, sudeći po riječima novinara Ryma Momtaza, tvorca dokumentarnog filma o događaju. Žena čija se anonimnost osobito čuva je izjavila kako je Dalibor Talajić sasvim pogodio ugođaj grada, izgled te ponašanje stanovnika.

-Ako budem imao priliku, poklonit ću joj originalne crteže -istaknuo je hrvatski maestro stripa koji s nekolicinom sunarodnjaka poput Gorana Sudžuke, Enesa Ribića ili Edvina Biukovića radi za Disneyev “Marvel”, oformljen davne 1939. godine.

Strip “Madaya Mom” se moze vidjeti na službenom siteu ABC televizije.

I: Teklić

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) 2. Liburnija Cup donosi nova košarkaška uzbuđenja u Opatiji

Ovog vikenda u Sportskoj dvorani Marino Cvetković igra se 2. Liburna Kup u košarci, najavili su predstavnik organizatora Robert Bobo ...