Početna - IZDVOJENO - U Rijeci podignut spomenik darivateljima tijela
Spomenik darivateljima

U Rijeci podignut spomenik darivateljima tijela

Na Centralnom gradskom groblju Drenova otkriven je spomenik darivateljima tijela Medicinskom fakultetu u Rijeci. Riječ je o prvom spomeniku ovakve vrste u Hrvatskoj na kojem su urezana imena onih koji su svoja tijela donirali za potrebe edukacije studenata i liječnika te na dobrobit medicine i znanosti. Otkrivanju spomenika u ime Grada Rijeke prisustvovali su gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat i savjetnica Odjela Karla Mušković.

Otkrivanje spomenika, u znak zahvalnosti i u spomen na donatore, jedan je u nizu događaja kojima su tijekom ovog tjedna obilježeni Dani Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Kako bi se mogla odati posebna počast i zahvaliti osobama koje su donirale svoje tijelo za nastavne i znanstvene svrhe, Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je inicijativu za izgradnju Spomen obilježja na Drenovi, koja je danas i realizirana.

Spomenik koji se nalazi na posebno istaknutom mjestu na groblju Drenova, u blizini centralnog križa, akademski je rad autora Damira Emilija te sadržava imena dvadeset i jednog dosadašnjeg darivatelja, zbog čega se razlikuje od ostalih spomenika darivateljima tijela u Hrvatskoj. Na spomeniku su ostavljena slobodna mjesta za upis budućih darivatelja tijela, no moguće je i njegovo proširenje jer je interes za ovaj humani čin velik.

Nakon pozdravnih govora dekana Medicinskog fakulteta u Rijeci Tomislava Rukavine, pročelnice Zavoda za anatomiju Dragice Bobinac, gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i zamjenika župana Petra Mamule, rektor Katedrale sv. Vida, msgr. Matija Matičić, blagoslovio je Spomen obilježje.

Rektor msgr. Matičić ujedno je istaknuo stav Katoličke crkve prema doniranju organa koji je izrazio pokojni papa sv. Ivan Pavao II. u enciklici „Evanđelje života”, u kojoj navodi da ono spada među djela dobrote i suosjećanja te ujedno dodaje da je grijeh zakopati u zemlju ono što može spasiti život drugog čovjeka.

Rijeka se na ovaj se način pridružila gradovima diljem svijeta koji imaju spomenik ljudima koji su donirali svoja tijela medicinskoj znanosti te je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo da zahvaljuje obiteljima darivatelja te inicijatorima projekta.

„Iznimno mi je drago da su Grad Rijeka i KD Kozala mogli sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Unatoč suvremenim metodama, zaista ne postoji adekvatna zamjena za učenje anatomije, zbog čega je čin ljudi kojima danas odajemo počast izuzetno plemenita gesta vrijedna zahvalnosti i pažnje”, rekao je gradonačelnik.

Na groblju Drenova, na padini iznad Centralnog križa, okupili su se i direktorica Komunalnog društva Kozala Nives Torbarina, prodekanica za poslovne odnose Medicinskog fakulteta Brigita Tićac, studenti Medicinskog fakulteta te članovi obitelji pokojnika.

Izgradnju spomenika Grad Rijeka sufinancirao je s 20.000 kuna, Medicinski fakultet s 25.000, a Komunalno društvo Kozala osiguralo je još 15.000 kuna u izvedbenim radovima.

U periodu od 2012. do 2015. godine Zavodu za anatomiju donirano je 17 tijela, a oko 130 osoba potpisalo je Izjavu o darivanju tijela nakon smrti. Darovana tijela koriste se u izobrazbi liječnika, znanstvenika i studenata. Nakon godine dana se spaljuju i sahranjuje na gradskom groblju na teret Medicinskog fakulteta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Održan odbojkaški turnir Ičići Masters 2022.

Na plaži u Ičićima od 5. do 7. kolovoza odigran je turnir Ičići Masters 2022 – Pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u ...