Početna - IZDVOJENO - RIJEČKA PREMIJERA PREDSTAVE „NAŠE NASILJE I VAŠE NASILJE“  
nase-nasilje
foto-wiener-festwochen-te-alexi-pelekanos

RIJEČKA PREMIJERA PREDSTAVE „NAŠE NASILJE I VAŠE NASILJE“  

 

Naše nasilje i vaše nasilje svoju šestomjesečnu turneju po Europi zaokružuje premijerom u Rijeci, u utorak, 22. studenog 2016. u 19.30 sati na sceni HKD-a na Sušaku. Po završetku premijerne izvedbe, na sceni će biti održan i prvi razgovor s publikom.

Predstava Olivera Frljića, uz glumce Slovenskog mladinskog gledališča i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, nastala je u međunarodnoj koprodukciji što ju čine HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).

Do sada je predstava izvedena u Beču, Weimaru, Berlinu, Sarajevu, Ljubljani, Bydgoszczu, Cluju, a u subotu 19. studenog bit će izvedena i u Suboticu.
V.d. intendanta i dramaturg predstave Marin Blažević kazao je kako se o predstavi već mnogo pisalo, pisale se i kaznene prijave, te kako izaziva skepsu zbog koje ga ne bi iznenadilo da i prije njene riječke premijere, bude onih koji će tražiti skidanje s repertoara. Dodao je kako je riječ o vjerojatno trenutno najkontroverznoj predstavi u Europi. Najavivši što se sve u kazalištu prikazuje ovih dana, pojasnio je raznolikost političkih, društvenih i umjetničkih interesa koje narodno kazalište treba zadovoljiti s obzirom na različitost svoje publike.
Jelena Kovačić, v.d. ravnateljica Hrvatske drame, podsjetila je kako je sve počelo praizvedbom u Beču na Wiener Festwochenu 29. svibnja te kako Rijeka ima priliku provjeriti što je u predstavi zapravo kontroverzno. Naglasila je kako će poslije svake izvedbe biti organiziran razgovor publike s glumcima i predstavnicima Kazališta. Dodala je kako predstava problematizira odnos europske i američke politike s Bliskim istokom te kako se većina kritičara složila, nakon što je predstava izvedena u Ljubljani, da se radi o najboljoj predstavi Olivera Frljića.
Asistentica redatelja i izvođačica, Barbara Babačić rekla je kako se prenaglašenom ironijom pokušava stvoriti jaz između publike i glumaca i isprovocirati reakciju. Pojasnila je dvije vrste nasilja, subjektivno i objektivno, vidljivo i nevidljivo, ono na granicama, u srcu Pariza, ili ono koje glumci „izvršavaju“ nad publikom.
Po riječima glumice Nike Mišković, Oliver Frljić je režirao predstavu koja se tiče svih nas, predstavu u kojoj je pokazao mnogo novoga, ona je i multimedijalna, „simplificirano komplicirana“. „Poetična, brutalna i tužna”, kaže Nika Mišković. Uz to je naglasila kako su ih u zajedničkom radu na predstavi zanimali društveni simptomi, razotkrivanje sistema i dekonstrukcija sistema te kako joj zasigurno nije cilj da publika utone u ugodu već da ih probudi, „mi smo vaši kazališni teroristi”.
Glumac Dean Krivačić smatra kako prostor sloboda treba biti upravo kazalište. Marin Blažević nadovezao se kako se o svim temama kojima se ova predstava bavi piše na svjetskim portalima, o njima javno raspravljaju vrhunski svjetski intelektualci i filozofi, a kada se ista pitanja postave u kazalištu, postaju nepoželjna. „Kritična su se pitanja i provokacija  utjelovile u izvođačkom tijelu glumaca, performera koji svojom spremnošću, umjetničkom zrelošću i vlastitom voljom te odgovornošću pokazuju koliko su, ne samo izvrsni, nego i iznimno hrabri umjetnici.”

Inspiriranu romanom Estetika otpora Petera Weissa, predstavu je režirao i glazbu odabrao Oliver Frljić, dramaturg je Marin Blažević, scenograf Igor Pauška, kostimografiju i oblikovanje maske osmislila je Sandra Dekanić, a svjetlo je oblikovao Dalibor Fugošić.

U predstavi igraju Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer, Blaž Šef.

O Našem nasilju i vašem nasilju ste slušali i čitali. Sada ga i pogledajte! Na vlastitu odgovornost.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

YOUTUBE UVODI NOVU OPCIJU KOJA ĆE KORISNIKE PODSJEĆATI KADA JE VRIJEME ZA SPAVANJE

Tim iz YouTubea predstavio je javnosti novu opciju koja bi uskoro trebala biti dostupna korisnicima Riječ je o nekoj vrsti ...