Početna - IZDVOJENO - Riječki maturant napravio “Rijeknik” – rječnik riječkih riječi
rijeknik
foto: srednja.hr

Riječki maturant napravio “Rijeknik” – rječnik riječkih riječi

Maturant Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci, Marin Nižić, napravio je džepni, enciklopedijski rječnik od 88 riječkih riječi koje ‘pravi’ Riječani i Riječanke koriste u svakodnevnom govoru.

Marin je, kako kaže, htio napraviti autorski rad pa je radom na jednom prospektu o Rijeci i Kvarneru došao na ideju na izradi “Rijeknik” koji na humorističan način objašnjava pojmove, događaje i mjesta u Rijeci.

Teško je sažeti grad u knjigu. Između redaka smjestiti dimnjake i pješačke prijelaze, stubišta i ptice selice. Buku strojeva i ljudsko komešanje. Davnog vladara i ličnost. Žvaku na kolniku i grafit na staroj cigli. Skrivene perle. Teško je sažeti grad u knjigu, ali ipak ti je sada u rukama jedna koja to pokušava. Rijeknik, rječnik riječkih riječi. Vodič koji je upravo onakav kakav treba biti. Iskren odraz grada kojeg objašnjava – točan, poetičan i sramežljiv. Vodič koji je upravo suprotan svemu što stranac očekuje od Rijeke. A Rijeknik? On od tebe očekuje da se usudiš osjetiti energiju ovog malog kaosa od grada. Malog kaosa savršeno složenog za tvoje nestrpljivo oko, ironično sastavljenog u pregledan abecedarij. A sada, gdje god bio, dobrodošao u Rijeku“, napisao je u predgovoru “Rijeknika” mladi maturant.

U Rijekniku su pojmovi vezani ne samo za riječko govorno područje, već i za način života, primjerice – uzbrdica, bura, Treći maj, Armada, Autotrolej, kišobran, a svaku stranicu pojmova prate duhovite, odgovarajuće ilustracije.

Riječi sam prvotno skupljao iz svoje glave, misleći o svemu što meni predstavlja i definira Rijeku. Kasnije sam kroz razgovor s mlađim i starijim generacijama i u povijesnom štivu pronašao mnoge nove pojmove koji su i više nego vrijedni svog mjesta na stranicama“, izjavio je za srednja.hr.

“Rijeknik” bi se, ako sve prođe po planu, trebao naći na policama knjižnica i riječkih suvenirnica.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...