Početna - IZDVOJENO - Riječki projekti energetske učinkovitosti predstavljeni u Zagrebu kao primjer dobre prakse
Energetska ucinkoviost

Riječki projekti energetske učinkovitosti predstavljeni u Zagrebu kao primjer dobre prakse

U organizaciji Poslovnog dnevnika u Kongresnom centru Forum u Zagrebu održana je 2. stručne konferencije “Energetska učinkovitost 2015.”, na kojoj je, u sklopu tri primjera dobre prakse, održana prezentacija Grada Rijeke, koju je održao zamjenik Gradonačelnika Marko Filipović.

Konferencija se bavila energetskom učinkovitošću, s obzirom na to da je efikasno upravljanje potrošnjom energije jedan od najvećih izazova Europske unije, pa je do 2020. svaka država članica Unije, pa tako i Hrvatska, dužna smanjiti svoju potrošnju energije u odnosu na referentnu godinu – u slučaju Hrvatske, 1990-tu.. Što se naše zemlje tiče, to je ujedno i potencijalna mogućnost da se kroz poduzete aktivnosti i investicije porene ciklus gospodarskog rasta i otvore nova radna mjesta.

O projektima i aktivnostima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorio je njegov direktor Sven Müller, naglasivši kako banke u Hrvatskoj još uvijek ne prepoznaju dovoljno energetsku učinkovitost te nemaju dovoljno programa koji bi regulirali financiranje u tom sektoru. Müller je podsjetio da je ove godine u energetsku učinkovitost uloženo dvostruko više novca nego lani. Ove su godine omogućili građanima da apliciraju direktno u Fond pa je dosad stiglo 12.000 prijava i potpisano 7345 ugovora. Ove godine samo za obiteljske kuće bit će potpisani ugovori u vrijednosti od 450 milijuna kuna. Poticaji od 40 do 80 posto su među najvećima u Europi, a sredstva dolaze dobrim djelom iz EU. Fond je uspio krajem prošle godine dogovoriti retroaktivno dobivanje sredstava iz 2013. i 2014., čime je ove godine prihodovao preko 600 milijuna kuna, naglasio je Müller.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza podsjetio da su od 2012. godine sufinancirali projekte energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna, što je dvostruko više nego kroz četiri godine prije toga.
Zamjenik Gradonačelnika Marko Filipović održao je prezentaciju na kojoj je predstavio programe i projekte energetskog održivog razvoja koje Grad Rijeka provodi u suradnji s komunalnim i trgovačkim društvima. Neki od primjera riječke dobre prakse su: modernizacija dijela javne rasvjete kojom se postiže smanjenje potrošnje električne energije za 129 MWh/godišnje i smanjenje emisija CO2  za 48,55 t/godišnje, zatim postavljanje panela solarne energija u na objekte škola, dječjih vrtića i zgrade Gradske uprave te gradnja punionice i nabava autobusa s pogonom na stlačeni prirodni plin, kao i nabava komunalnih vozila pogonjenih električnom energijom.

Cilj ovih projekata i aktivnosti je smanjenje emisija CO2 u prometu, zaštita okoliša i poboljšanje kvalitete zraka u gradu kao i bolja usluga prijevoza građanima, kazao je Filipović te dodao kako su svi projekti realizirani uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...