Početna - IZDVOJENO - Riječki studenti medicine održat će tečajeve reanimacije za ostale studente i školarce
reanim

Riječki studenti medicine održat će tečajeve reanimacije za ostale studente i školarce

Inicijativom studenata studentske udruge Medicinskog fakulteta u Rijeci, FOSS, te skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci provodi se projekt, RiStart, usmjeren na uvježbavanje osnovnog održavanja života. Program je namijenjen studentima Sveučilišta u Rijeci koji u svom kurikulumu nemaju kolegij prve pomoći i osnovnoškolskom uzrastu. Cilj projekta je edukacija cjelokupne zajednice te poticanje i prihvaćanje odgovornosti osoba za svoje zdravlje, usvajanje po zdravlje korisnih i mijenjanje po zdravlje štetnih navika te aktivno uključivanje studenata u promicanju prevencije.

RiStart je tečaj osnovnog održavanja života (Basic LifeSupport, BLS) uz korištenje vanjskog automatskog defibrilatora (Automated External Defibrillation, AED), a cilj je osposobljavanje i educiranje osoba izvan medicinske struke o adekvatnom izvođenju osnovnog održavanja života. Iznenadna srčana smrt još uvijek je jedan od vodećih uzroka smrti u Europi koju doživi oko 350 000-700 000 osoba godišnje, oboljeli od šećerne bolesti su među najugroženijim osobama. Rana intervencija prisutnih očevidaca, do dolaska hitne pomoći, predstavlja jedan od glavnih čimbenika koji može čak učetverostručiti mogućnost preživljavanja upravo u tim situacijama. Međutim, zbog neznanja i straha da će naškoditi, ta neophodna pomoć poražavajuće često se ne pruža. Upravo iz tog saznanja RiStart tečaj želi omogućiti studentima i osnovnoškolcima stjecanje vještina, sigurnosti i znanja kojima bi nekome mogli spasiti život. Po završetku tečaja pristupnici  dobivaju certifikate Simulacijskog centra-Kabineta vještina Medicinskog fakulteta u Rijeci o položenom tečaju.

Tečaj će se provoditi 20. i 27. svibnja te 3. lipnja u prostorijama Simulacijskog centra-Kabineta vještina. Program, u trajanju od tri sata, započinje uvodnim predavanjem o kardiovaskularnom arestu i teoretskom upoznavanju s postupkom osnovnog održavanja života (BLS), nakon čeka pristupnici podijeljeni u grupama od petero osoba pristupaju praktičnom uvježbavanju postupka na lutkama sa svojim demonstratorom.

Predstavljanje i provođenje projekta podržali su Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a i Hrvatska liječnička komora.

Cilj javnozdravstvenog djelovanja studentske udruge FOSS MEDRI, NZZJZ i HLK je podizanje svijesti pučanstva o opasnosti kroničnih i nezaraznih bolesti te informiranje o mogućnostima prevencije, dijagnostike i liječenja. Ovaj projekt jedna od važnih karika u tom lancu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na području Opatije kršili mjere samoizolacije

U proteklih tjedan dana na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske utvrđeno je ukupno 36 kršenja važećih mjera samoizolacije kod hrvatskih ...