Početna - IZDVOJENO - Riječki turizam u uzletu
web

Riječki turizam u uzletu

Riječki turizam pokazuje pozitivne višegodišnje trendove. Rezultat je to promišljanja razvoja i pokretanja čitavog niza manifestacija koje su definirale Rijeku kao zanimljivu destinaciju, uz povećanje ulaganja u uređenje smještajnih kapaciteta i poboljšanje usluga. Riječ je o periodu od 2002. do 2013. godine, a o rezultatima su govorili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa na predstavljanju rezultata turističkog prometa na području Rijeke. Govorilo se i o rezultatima iz prvih 9 mjeseci ove godine.

Rijeka je u ovoj godini zabilježila najveći turistički rast u Primorsko-goranskoj županiji te je u prvih devet mjeseci 2014. godine ostvaren rast noćenja i dolazaka turista za 17% u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni raspoloživi broj ležajeva na području Turističke zajednice grada Rijeke u 2014. g. iznosi 2.308 ležajeva, od čega četiri hotela, jedno prenoćište, trinaest hostela, jedno studentsko naselje, privatni smještaj te kamp. Ostvareno je 74.993 dolazaka, što je 17% više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Strani su turisti ostvarili 59.699 dolazaka. U usporedbi s istim razdobljem 2013. godine broj stranih dolazaka veći je za 15% i u ukupnom broju dolazaka strani turisti sudjelovali su s 80%. Domaći turisti ostvarili su 15.294 dolazaka. U usporedbi s istim razdobljem 2013. godine broj domaćih dolazaka veći je za 24%.  Ostvaren je turistički promet od 144.638 noćenja, što je 17% više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Najviše noćenja ostvarili su državljani Italije, slijede državljani Njemačke, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Poljske, Slovenije te Srbije.

Razvojem turizma dolazi do značajnih promjena u strukturi smještajnih kapaciteta, smanjuje se udio hotela, a sve ostale kategorije bilježe rast. Otvaranjem hostela ponuda kapaciteta grada Rijeke postaje atraktivna i mlađoj populaciji. Najviše noćenja ostvaruju turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina.

Najviše noćenja ostvareno je u hotelima, odnosno 52%, slijede hosteli sa 21%, privatni smještaj s 19% noćenja te kamp s 8%. Prema podacima FINE krajem 2013.g. poduzetnici su ostvarili 535,34 milijuna kuna prihoda  kroz tri temeljne turističke djelatnosti: smješta, pripremu i uslugu hrane i pića i putničke agencije. Razvojem djelatnosti otvaraju se nova radna mjesta, a najveći porast zapošljavanja primjetan je u djelatnosti pripreme i usluge hrane i pića.Višegodišnji pozitivni trendovi u turističkim djelatnostima rezultiraju jačanjem udjela turizma kao važne grane riječke ekonomije.

Kako je naglasio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel,  ne mili se na tome stati, češki investitor će uskoro početi graditi novi resort na Kostabeli koji će dignuti atraktivnost Rijeke kao destinacije, u planu je i gradnja hotela na području ex tvornice Rikard Benčić, kao i hotela i kongresnog centra u sklopu uređenja Delte. „Tu svakako treba pridodati i aktivnosti Lučke uprave, s obzirom na to da je Rijeka postala početna luka za male jedrenjake za krstarenja po sjevernom i srednjem Jadranu, razvija se i nautički turizam, a za iduću godinu najavljen je dolazak 6 kruzera“, rekao je Obersnel te dodao kako ne treba ni zanemariti ni vjerski niti zdravstveni turizam koji se u Rijeci brzo razvijaju.

„Pogrešno bi bilo tvrditi da je naša vizija da se razvoj Rijeke treba temeljiti na turizmu. U Smjernicama i Strategiji razvoja grada Rijeke do 2020. piše da trebamo iskoristiti sve potencijale koje naš grad nudi, među kojima je najveći  potencijal u prometnom položaju Rijeke kao prometnog čvorišta i ishodišta jednog od europskih koridora, odnosno potencijal luke za pretovar tereta i razvoj baziran na novim tehnologijama pri čemu važnu ulogu ima Sveučilište. No, bilo bi suludo ne iskoristiti turistički potencijal koji svemu tome može biti dodana vrijednost, što potvrđuju i ovi pozitivni trendovi“, kazao je gradonačelnik Obersnel te zaključio kako je bio u pravu kada je u promišljanju razvoja grada tvrdio kako Rijeku treba razvijati kao jednu od destinacija urbanog turizma sa bogatim kulturnim i sportskim manifestacijama.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Članovi GDCK Opatija održali radionicu za djecu opatijskog vrtića

Članice GDCK Opatija i odgajateljice Dječjeg vrtića Opatija jučer su održale radionicu na kojoj su djeca opatijskog vrtića prikazala koliko ...