Početna - IZDVOJENO - U riječkom KBC-u prvi put ugrađen sustav za gastričnu elektrostimulaciju
kbc rijeka

U riječkom KBC-u prvi put ugrađen sustav za gastričnu elektrostimulaciju

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka u četvrtak su izvedena dva kirurška zahvata ugradnje tehnološki vrlo naprednog sustava za gastričnu elektrostimulaciju i njima se KBC Rijeka pozicionira kao vodeći regionalni centar za liječenje teških kroničnih gastričnih bolesti poput gastropareze, objavljeno je na konferenciji za novinstvo održanoj u četvrtak.

To su prvi takvi zahvati na području srednje i jugoistočne Europe, a izveo ih je riječki liječnički tim predvođen Markom Zelićem i pojačan jednim od najvećih svjetskih autoriteta na području ugradnje sustava za neuromodulaciju, kirurgom Sritharanom Kadirkamanathanom iz Velike Britanije.

Kadirkamanathan je rekao da je vrlo zadovoljan znanjem i vještinama hrvatskih kolega. “Ovo je relativno nova terapija koja se u vodećim klinikama koristi tek unazad 10 godina, a postiže odlične rezultate kod oboljelih od gastropareze. Zahvaljujući stručnosti liječnika u Rijeci, Hrvatska će biti u naprednom društvu zemalja u čijim se javnim zdravstvenim sustavima rade ovakvi postupci”, izjavio je Kadirkamanathan,  koji je u Rijeku došao u organizaciji tvrtke Medtronic, za koju je rečeno da je globalni lider u području medicinske tehnologije, usluga i rješenja.

Sanacijski upravitelj KBC Rijeka Davor Štimac je naveo da je iznimno ponosan što su u riječkom KBC-u ponovno pokazali da mogu pomaknuti granice u korištenju najnovijih naprednih metoda u liječenju bolesnika. “Uspješno izvedena operacija ugradnje sustava za gastričnu elektrostimulaciju postavlja Rijeku i Hrvatsku na čelnu poziciju u ovakvim zahvatima u čitavoj regiji”, kazao je.

Dvjema pacijenticama, u dobi od 27 i 39 godina, koje boluju od gastropareze, teške kronične bolesti sa simptomima kroničnog osjećaja mučnine i povraćanja, ugrađen je Enterra sustav za gastričnu elektrostimulaciju koji, koristeći blage električne impulse za stimulaciju glatkih mišića donjeg dijela želuca, znatno ublažava iznimno neugodne simptome, objasnio je Marko Zelić.

“Sustav se u potpunosti ugrađuje ispod kože, ne vidi se i ni na koji način ne ograničava bolesnika. Ovakvim zahvatom teško bolesne i iscrpljene bolesnike možemo vratiti u normalan svakodnevni život, a imajući na umu da se radi o mladim ljudima, to nama liječnicima čini posebno zadovoljstvo”, kazao je riječki kirurg.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...