Početna - GOSPODARSTVO - Rijeka dobiva luksuznu marinu vrijednu 364 milijuna kuna

Rijeka dobiva luksuznu marinu vrijednu 364 milijuna kuna

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila ponudu trgovačkog društva ACI-Gitone za uređenje luke nautičkog turizma u Porto Barošu u riječkoj luci.

Na natječaj za luku nautičkog turizma u Porto Barošu pristigla je jedna ponuda, trgovačkog društva ACI-Gitone, kojom je ponuđena investicija ukupne vrijednosti 363,7 milijuna kuna. Planiraju zaposliti 128 radnika.

Budući da je tvrtka Gitone specijalizirana za projektiranje i gradnju luksuznih megajahti, u njoj računaju da bi za riječku marinu bili poveznica s tom klijentelom, a ACI u ovu investiciju unosi svoje znanje i iskustvo s marinama.

Ovu su tvrtku zajednički osnovale ACI marine i Gitone Kvarner, tvrtka u vlasništvu poznate njemačke brodograditeljske obitelji Lürssen. Budući da je tvrtka Gitone specijalizirana za projektiranje i gradnju luksuznih megajahti, u njoj računaju da bi za riječku marinu bili poveznica s tom klijentelom, a ACI u ovu investiciju unosi svoje znanje i iskustvo s marinama.

Marina u Porto Barošu jedno je od najvećih ulaganja u nautički turizam u Hrvatskoj, a sa svojih više od 260 vezova trebala bi pozicionirati Rijeku kao jadranski centar za megajahte. Buduća luka nautičkog turizma pružat će usluge veza i smještaja gostiju na plovilima, a na kopnenom obalnom pojasu nudit će ugostiteljske i trgovačke sadržaje te uslugu parkiranja. Nautički sadržaji u marini obuhvaćaju gatove za smještaj plovila, recepciju, radionicu za održavanje i popravke plovila, prostor za servis plovila i pumpu, a ugostiteljski i trgovački sadržaj obuhvaća turističke usluge u kongresnom turizmu, smještajne jedinice za nautičare, restorane i trgovačke objekte.

Gradit će se na području koje obuhvaća postojeće pomorske građevine – Ružićev gat, Sušački lukobran, Senjsko i Vinodolsko pristanište te lučka skladišta i carinarnicu. Kako navode u tvrtki ACI-Gitone, cilj je da ACI marina Rijeka bude elitna marina s najvišom kategorizacijom od pet sidara, što trenutno imaju samo tri hrvatske marine.

Početak rada morskog dijela marine – korištenje vezova, objekta na Ružićevu gatu i benzinske crpke – predviđen je za 2024., a početak rada kopnenog dijela, odnosno glavne zgrade, za 2025. godinu. Kada bude dovršena, trebala bi biti prirodni nastavak riječke rive na kojoj su već sada vezane megajahte i to bi trebala biti jedna cjelina koja će značajno promijeniti sadašnju vizuru Rijeke.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Ovog vikenda otvorenje planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“

Planinarsko društvo „Opatija“, u subotu i nedjelju 27. i 28. studenog 2021. godine, organizira otvorenje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i ...