Početna - GOSPODARSTVO - Rijeka kreće u kandidaturu za titulu Europske prijestolnice
gradska vijećnica
foto: web

Rijeka kreće u kandidaturu za titulu Europske prijestolnice

Danas su u Salonu Grada Rijeke potpisani ugovori o suradnji u projektu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine između Grada Rijeke i Grada Opatije.

Projekt Europska prijestolnica kulture postoji još od 1985. godine, dok je 2011. godine odlučeno kako će se svake godine odabrati dva grada iz država članica. Hrvatska je kao nova članica došla na red te će tako 2020. godine jednom hrvatskom i jednom irskom gradu biti dodijeljena titula Europska prijestolnica kulture.

Iako natječaj još nije raspisan grad je poduzeo niz koraka i aktivnosti te je tako pokrenuta i web stranica projekta na kojoj su objedinjene sve bitne informacije.

Rijeka će se u prvom redu koncentrirati na obnovu bivšeg kompleksa tvornice “Benčić”, koji treba postati nova gradska kulturna četvrt, s više ustanova u kulturi i brojnim hibridnim sadržajima. Tamo će biti i nova Gradska knjižnica i novi Mozej moderne i suvremene umjetnosti te Muzej grada Rijeke.

U izradi dokumenata sudjeluje velik broj ljudi iz grada, županije, Opatije te sveučilišta, a za pripremu kandidature u 2014. godini je osigurano 460,000 kuna. Svi zajedno će raditi na ovom opsežnom projektu, kako bi u konačnici osigurali svoj ambiciozan cilj..

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...