Početna - IZDVOJENO - Rijeka, Kvarner i Istra ovo ljeto na udaru zika virusa?!
komarac rijeka

Rijeka, Kvarner i Istra ovo ljeto na udaru zika virusa?!


Ljeto ispred nas donest će velike vrućine i veliki broj turista koji su dobri  za hrvatsko gospodarstvo, no međutim mogli bi biti problem za zdravstvo.

Naime, visoke temperature s velikim brojem turista i još većim brojem komaraca – zajedno čine rizik od zloglasnog zika virusa, a znanstvenici švedskog sveučilišta Umea tvrde da bi zika virus – nakon južne Amerike – mogao postati problem i južne Europe.

Ovog ljeta oprezan treba biti na španjolskoj, francuskoj, talijanskoj, grčkoj, ali i hrvatskoj obali.

Kako se ovo ljeto zaštiti od zika virusa – objašnjava stručnjakinja.  “Zbog mogućnosti unosa zika virusa u Hrvatsku trebamo svi skupa koristiti repelente, a u vrijeme sumraka i noći boraviti u prostorima s mrežama na prozorima i vratima, a na otvorenom duge rukave’, savjetuje dr. spec. epidemologije Iva Pem Novosel, a prenosi RTL

Zika virus opasan je za trudnice jer je dokazano da zaraza kod beba može uzrokovati mikrocefaliju i druge poremećaje. “Ljudi bi trebali prakticirati siguran seks osam tjedana nakon što se vrate iz rizičnih područja. Dok muškarci koji planiraju trudnoću, a bili su zaraženi, trebaju čekati barem šest mjeseci nakon ozdravljenja da bi radili na djetetu”, kaže glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Christian Lindmeier.

Utješna je informacija da u Hrvatskoj nema tigrastih egipatskih komaraca koji su posebno dobri prenositelji zika virusa. “To je dobra vijest, i zapravo su znanstvenici francuskog Pasterovog instituta dokazali da taj komarac ima daleko veći afinititet prema zika virusu”, kaže Iva Pem Novosel.

Posebno upozorenje ide trudnicama ili ženama koje bi mogle postati trudne. Njima se savjetuje da ne planiraju odlazak na Olimpijske igre u Brazil, niti u druge zemlje južne Amerike.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

EPK Susjedstvo Kastav inicijativom prema ministarstvima poziva: Sačuvajmo ugrožene jezike!

Na web platformi susjedstva Kastav predstavljena je, između ostalog, i inicijativa za očuvanjem svih dijalekata hrvatskog jezika, a sljedećeg će ...