Početna - IZDVOJENO - Rijeka nova kruzing destinacija?
kruzer-thomson-celebrity

Rijeka nova kruzing destinacija?

U Rijeku u ponedjeljak,23. svibnja stiže nositelj ovogodišnje kruzing sezone, Thomson Celebration. Prošle godine stizao je Thomson Majesty, a ove ga mijenja Thomson Celebration. U Rijeku će dolaziti otprilike svakih mjesec dana, zaključno sa 10. listopada kada će biti u društvu još jednog kruzera. Tada treba stići i Sagga Saphire, što će biti po prvi put da su u Rijeci dva kruzera istovremeno.

Rijeka će mu se ove godine naći često na putu (6 dolazaka, otprilike svakih mjesec dana). Prvi dolazak 23. svibnja dio je 8-dnevnog krstarenja Jadranom pod nazivom Jadranska afera. “Afera” počinje i završava u Dubrovniku, a uz Rijeku i Dubrovnik luke ticanja bit će još Koper, Venecija, Korčula, Drač. Ovo je i za Dubrovnik novost. Cijelo ljeto (u prosjeku svakih 7 dana) grad pod Srđem, bit će “home port” za polaske Celebrationa.

U Rijeku će uploviti oko 8 sati ujutro, a predviđeno isplovljavanje oko 16h. Zbog gaza broda od 7.8 metara i gaza putničkog terminala od 6.8 metara prvi dolazak broda bit će na Brajdici. Tako su nam rekli prilikom posjeta Lučkoj upravi.

Kruzing turizam podrazumijeva organiziran prijevoz ljudi posebnom vrstom broda prema unaprijed određenom redu plovidbe koji je prostorno i vremenski prilagođen raznovrsnim aktivnostima: odmoru, razonodi, zdravstvenim uslugama, obrazovanju, istraživanjima, stručnim skupovima…Takav oblik turizma u posljednjih desetak godina bilježi stalan porast. Prema izvoru Međunarodne udruge brodara za kružnaputovanja (CLIA – Cruise Line International Association), broj putnika u 2015. dosegnuo je 23 milijuna, što predstavlja povećanje od 21,7 posto u odnosu na 2009. kada je bilo 17,8 milijuna putnika. U 2016. predviđa se daljnji porast na 24 milijuna putnika. Knjiga narudžbi novih oceanskih brodova za kružnaputovanja, do 2022., predviđa izgradnju 52 broda.

Grad Rijeka ubrzano gradi svoju prepoznatljivost na domaćem i inozemnom turističkom tržištu. Zajednička aktivnost poduzetnika svih turističkih djelatnosti, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke kroz mnogobrojne projekte rezultira činjenicom da turizam postaje sve važnija grana riječke ekonomije. Prije desetak godina kroz Rijeku su uglavnom prolazili tranzitni gosti bez duljeg zadržavanja u gradu. Danas je uobičajen prizor turističkih grupa koje pohode Rijeku i gradske znamenitosti. U proteklih pet godina bilježi se kontinuirani rast dolazaka i noćenja. Pozitivni turistički trendovi rezultat su brojnih manifestacija koje se održavaju tijekom cijele godine, bolje prometne povezanosti, renoviranja postojećih smještajnih kapaciteta i otvaranja novih te podizanja ukupne kvalitete smještaja. To je od najvećeg interesa i za željenu prepoznatljivost kao luke kruzing turizma.

Dosad izrađene studije kruzing turizma ukazuju da Rijeka raspolaže vrijednim resursima i ozbiljnim potencijalom oblikovanja ponude kao atrakcije i za kruzing turiste, odnosno kruzing destinaciju. Zahvaljujući svom geoprometnom položaju i atraktivnom okruženju na udaljenosti od jedan do najviše dva sata vožnje, uistinu pruža bogatstvo izbora. To je bio jedan od glavnih aduta kada se počelo razmišljati o pozicioniranju Rijeke kao poželjne i prepoznatljive kruzing destinacije.

Lučka uprava Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke i Grad Rijeka postavili su zajednički cilj – promoviranje Rijeke kao nove kruzing destinacije. Stupilo se u kontakte s više od 30 brodarskih kruzing kompanija čiji brodovi plove Jadranskim morem. Kao rezultat provedenih aktivnosti, poznate brodarske kompanije prepoznale su posebnosti riječke destinacije i uvrstile je u svoje planove putovanja za 2015., 2016., 2017. i 2018. (Crystal Cruises, Thomson Cruises, Fred.Olsen Cruise Line, Silverseas Cruises, Voyages of Discovery, Swan Hellenic, Saga Cruises, Regent Seven Seas Cruises, FTI Cruises, Oceania Cruises, Azamara Club Cruises, The World). Obzirom da velike kruzing kompanije planiraju putovanja do tri godine unaprijed, i to prvenstveno temeljem ostvarenog zadovoljstva putnika i mišljenja posade, može se zaključiti da Rijeka postaje atraktivna, prepoznatljiva destinacija. Dosad samo kao luka ticanja, riječka destinacija počinje se pojavljivati u planovima putovanja brodarskih kompanija.

Pozicioniranjem Rijeke kao jedne od luka ticanja u planovima putovanja brodarskih kompanija, dodatna turistička promocija Rijeke ostvarena je i kroz pojavljivanje Rijeke na web stranicama pojedinih kompanija koje su je uključile u svoje itinerere. Osim toga, Rijeka se počela pojavljivati i na brojnim stranicama raznih specijaliziranih turističkih agencija koje se bave promocijom i prodajom kruzing angažmana za pojedine brodare ili se bave kruzing poslovanjem.

Promidžbene aktivnosti odvijaju se dopisivanjem s brojnim brodarskim kompanijama, nastupima na specijaliziranim sajmovima i kongresima, neposrednim kontaktima u sjedištima brodarskih kompanija i oglašavanjem u specijaliziranim kruzing časopisima. Dodatno, zbog veće mogućnosti promocije riječke destinacije, osim u članstvu udruženja Medcruise, Lučka uprava Rijeka pristupila je u udruženje CLIA (Cruise Line International Association) čiji su članovi većina brodarskih kruzing kompanija i turističkih agenata.

Kada se govori o dolasku većih brodova na kružnim putovanjima, sljedećih nekoliko godina bit će od neobične važnosti za razvoj Rijeke kao kruzing destinacije. Brodarima su potrebne nove luke i na neki način ispituju tržište tražeći nove zanimljive destinacije. Dodatnu zainteresiranost brodarskih kompanija i putnika podiže i organiziranje tematskih događanja kao što su npr. događanja u povodu 150. obljetnice izuma torpeda, izložba »Divovi Patagonije« i sl. Iz tog razloga suradnja svih zainteresiranih strana i posebice lokalne zajednice, važna je za pružanje potpune slike putnicima koji posjećuju Rijeku i okolicu. Dobra logistička podrška i zadovoljstvo njihovih putnika posjećenoj destinaciji, brodarima je od presudnog interesa za ponovni odabir određene destinacije i uključivanje u planove putovanja njihovih brodova. Samo zajedničkim naporima možemo Rijeku pozicionirati na listi poželjnih kruzing destinacija.

Izvor: Novi list/Brodovi u Rijeci/Liburnija.com

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...