Početna - IZDVOJENO - Rijeka obilježila Svjetski dan autizma
Foto: web

Rijeka obilježila Svjetski dan autizma

Pod sloganom „Autizam treba – ranu dijagnostiku za radnu sposobnost“, u organizaciji Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka i Centra za autizam Rijeka obilježen je Svjetski dan autizma. I ove godine je kao i svake do sada, točno u 12 sati, ispred zgrade Hrvatske pošte u zrak su bili pušteni plavi baloni.

Autizam je razvojni poremećaj ljudskog mozga kod kojega se prvi znaci vide još tijekom ranog djetinjstva; obično se autizam prepoznaje u prve tri godine djetetova života. Kod autizma nema remisija (smanjenja) ili povrata, on je ravnomjeran u svom intenzitetu i tijeku. Autizam je jedan od pet pervazivnih razvojnih poremećaja (engl. PDD) ili poremećaja autističnog spektruma (engl. ASD), koji su okarakterizirani široko rasprostranjenim abnormalnostima u socijalnoj interakciji i komunikaciji, izrazito ograničenim interesima i čestim ponavljajućem ponašanju.

Uz brojne građane, djecu i njihove roditelje, obilježavanju Svjetskog dana autizma na Korzu pridružili su se i zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić te dožupanica Marina Medarić.
Program obilježavanja Svjetskog dana autizma nastavio se u prostorijama Gradske knjižnice Rijeka – Dječjem odjelu Stribor u kojem je u 19 sati bila otvorena izložba fotografija Dominika Tošića „Svijet mojim očima“ koju zajednički organiziraju Centar za autizam Rijeka i Gradska knjižnica Rijeka.
U 19.30 sati, kada se upalila javna rasvjeta, Grad Rijeka pridružio svjetskim gradovima osvjetljavanjem zgrade Grada Rijeke i zgrade HNK Ivana pl. Zajca plavim svjetlom.

Svjetski dan autizma u Hrvatskoj se, osim u Rijeci, obilježio i u Zagrebu, Čakovcu, Novoj Gradiški, Osijeku, Karlovcu, Puli, Zadru, Splitu, Kaštel Novome i Dubrovniku.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...