Početna - IZDVOJENO - Rijeka: Salmonela nađena i u Konzumovim ćevapčićima; Kaufland zbog salmonele povlači pileći zabatak
cevapi

Rijeka: Salmonela nađena i u Konzumovim ćevapčićima; Kaufland zbog salmonele povlači pileći zabatak

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo kako je u uzorku mesnog pripravka “Ćevapčići s teletinom”, s rokom upotrebljivosti do 12. studenog ove godine utvrđena prisutnost salmonele.

 Tijekom monitoringa hrane životinjskog podrijetla, kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede, u uzorku mesnog pripravka “Ćevapčići s teletinom”, s rokom upotrebljivosti do 12. studenoga  2016., mikrobiološkom analizom utvrđena prisutnost salmonele.

Uzorak je uzet 10. studenog u jednom maloprodajnom objektu Konzuma u Rijeci, koji je registriran pod evidencijskim brojem R-6720 pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane za obavljanje djelatnosti prodaje i rasijecanja mesa, mljevenje mesa na zahtjev kupca i proizvodnju mesnih pripravaka.

Analiza je dovršena 16. studenog u Hrvatskom veterinarskom institutu – Veterinarski zavod Rijeka, kada pripravci proizvedeni u navedenom objektu više nisu nalazili u prodaji zbog isteka roka valjanosti. Ćevapčići su proizvedeni 10. studenog u količini od  ukupno 32,5 kg.

Upravo je u tijeku inspekcijski nadzor u objektu radi utvrđivanja sljedivosti proizvoda kao i postupaka samokontrola objekta. Nakon potvrđene prisutnosti salmonele u navedenom pripravku, obavit će se i serotipizacija (utvrđivanje o kojoj se vrsti salmonele radi) u Hrvatskom veterinarskom institutu Zagreb, kako bismo imali više podataka o situaciji na terenu, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

O zdravstveno neispravnom proizvodu oglasili su se priopćenjem i iz Odnosa s javnošću Konzuma d.d.:

“Danas, odmah po dobivanju informacije o rezultatima službenog uzorkovanja proizvoda mesni pripravak Ćevapčići, roka upotrebe do 12.11.2016., vlastite proizvodnje, uzetog u objektu pod veterinarskim kontrolnim brojem 6720 u prodavaonici Osječka 71 u Rijeci, provedenog 10.11. 2016., obavještavamo javnost da je u jednom uzetom uzorku nađena Salmonella spp. Ispričavamo se svim našim kupcima i molimo ih da nam radi mjera predostrožnosti vrate proizvod ukoliko ga još posjeduju u bilo kojem obliku, bez obzira na istek roka. Nismo zaprimili informacije od strane potrošača da je bilo tko imao ikakvih problema nakon konzumacije proizvoda kupljenih na spomenutom odjelu. Obavještavamo vas kako su istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom slučaju”, navodi se u priopćenju.

Kupci mogu kontaktirati konzum@konzum.hr ili nazvati besplatni telefon: 0800 400 000.

Trgovački lanac Kaufland objavio je pak u četvrtak da je dobrovoljno s tržišta povukao svježi pileći zabatak u rinfuzi, poljskog dobavljača Animex Foods, s rokom trajanja do 20. studenoga, jer je u nekim uzorcima izolirana salmonela.

Kako se navodi u priopćenju, Kaufland u svrhu zaštite potrošača s tržišta dobrovoljno povlači proizvodi svježi pileći zabatak u rinfuzi, zemlja podrijetla Poljska, dobavljač Animex Foods, datum proizvodnje 14. studenoga i roka trajanja 20. studenoga 2016.

»Ova obavijest odnosi se samo na navedeni pileći zabatak u rinfuzi kupljen na dan 17. studenoga 2016., ne i na druge proizvode«, ističu iz Kauflanda.

Iz tog trgovačkog lanca ističu kako su iz predostrožnosti samoinicijativno poslali uzorke piletine dobavljača Animex Foods na analizu u ovlašteni laboratorij.

»Prvi rezultati, zaprimljeni nakon brze analize 17. studenoga 2016., pokazali su da je u nekim uzorcima izolirana salmonela. Iako još nije utvrđeno radi li se uopće o vrsti salmonele koja spada u rizičnu kategoriju, Kaufland je svejedno iz predostrožnosti po hitnom postupku povukao navedeni proizvod iz svih svojih poslovnica«, navodi se u priopćenju.

Iz Kauflanda napominju kako kupci spomenuti proizvod mogu vratiti u bilo koju poslovnicu tog trgovačkog lanca i bez računa, uz povrat novca.

Kaufland u priopćenju navodi i kako redovito provode analize proizvoda iz svog asortimana u ovlaštenim laboratorijima te skreću pažnju da je za visokorizične namirnice kao što je svježe meso iznimno važno da se transportira i čuva na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obradi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...