Početna - IZDVOJENO - Rijeka smanjila emisiju staklenčkih plinova za više od 10%
Rijeka-view-2
foto: wikipedia

Rijeka smanjila emisiju staklenčkih plinova za više od 10%

Zahvaljujući energetskoj politici Grada Rijeke emisija stakleničkih plinova (CO2) u samo pet godina smanjena je za više od 10 posto, pokazala je Revizija Akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP)usvojena na gradonačelnikovom kolegiju. Osim toga, usvojen je i Nacrt prijedloga odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja sportskog područja Rujevica kojim se planira izgradnja novih sportskih sadržaja, prometnica i parkirališta.

Osim značajnog smanjenja emisije CO2, Revizija Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeke (SEAP), kojom se analizirala energetska potrošnja u sektorima zgradarstva, prometa i javne rasvjete pokazala je i znatno smanjenje potrošnje energije iz uobičajenih izvora te povećana proizvodnju energije iz alternativnih izvora.

Akcijski plan energetski održivog razvitka, izrađen je nakon što je Grad Rijeka 2009. godine potpisao Sporazuma gradonačelnika koji je pokrenula Europska komisija, a kojim se Rijeka obvezala povećati energetsku učinkovitost i održivi razvoj. Tada su zacrtana i tri osnovna cilja u energetici po programu RI2020 – smanjenje potrošnje energije za 20 posto, povećanje proizvodnja energije iz alternativnih izvora za 20 posto te smanjenje emisije CO2 za 20 posto.

„Doista sam ponosan da živim u gradu koji vodi brigu o ekologiji i energetskoj osviještenosti i učinkovitom gospodarenju energijom“, rekao je pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Vladimir Benac tijekom predstavljanja rezultata Revizije.

Grad Rijeka zajedno s komunalnim i trgovačkim društvima već dugi niz godina provodi energetsku politiku usmjerenu prema održivom energetskom razvitku gradskog područja temeljenom na načelima zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i održive gradnje. Te su ciljeve prepoznali i građani Rijeke, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel, što pokazuje najveći broj obnova višestambenih zgrada u Hrvatskoj. Dobar pokazatelj toga je, da je i unatoč novoizgrađenim objektima, kao što su Centar Zamet, Bazeni Kantrida i Atletska dvorana, emisija CO2 ipak smanjena.

Analiza energetske potrošnje stambenog podsektora pokazuje smanjenje potrošnje s time da još uvijek postoji potencijal energetskih ušteda kroz intenzivniju provedbu mjera definiranih u sklopu SEAP-a. U sklopu Programa energetske obnove višestambenih zgrada od 2014. do 2020., za čiju provedbu je zadužen Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 77 zgrada na području grada Rijeke (oko 2.600 stanova) dobilo je sufinanciranje. Obnova tih zgrada vrijedna je 78,2 milijuna kuna, a odobreno je sufinanciranje Fonda u iznosu 31,3 milijuna kuna.

Analiza je pokazala i smanjenje potrošnje goriva u sektoru prometa, što se prvenstveno odnosi na dizel i motorni benzin. Razlog tome je što je KD Autotrolej, u skladu s Akcijskim planom, u međuvremenu nabavio 21 autobus na prirodni plin. Uz to, izgrađena je i punionica za prirodni plin i ona je za sada jedina punionica u Hrvatskoj koja ima karakter javne punionice. Grad Rijeka uskoro će sudjelovati i u radu nove, male energane koja će koristiti metan koji nastaje na saniranom odlagalištu komunalnog otpada Viševac, za proizvodnju električne energije. Do smanjenja potrošnje električne energije došlo je i u sektoru javne rasvjete, unatoč tome što je u gradu povećan broj rasvjetnih tijela.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...