Početna - IZDVOJENO - Roditelj na rodiljskom dopustu primat će punu plaću 14 mjeseci ?
mama i beba

Roditelj na rodiljskom dopustu primat će punu plaću 14 mjeseci ?

Ako Vlada prihvati prijedlog obiteljske politike koju je Ministarstvu socijalne politike ovih dana dostavila stručna skupina sastavljena, naknade nakon rođenja djeteta i tijekom drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta odgovarat će punoj plaći roditelja, a maksimalni iznos – koji sada iznosi 2660 kuna – povećat će se na tri prosječne plaće. Isto tako, tijekom prvih 20 tjedana dopusta nakon rođenja djeteta otac će morati iskoristiti 14 dana dopusta, ali istovremeno s majkom i uz punu nadoknadu plaće.

Dopust će trajati ukupno 14 mjeseci, koji se mogu iskoristiti do osme godine djetetova života, ali najmanje dva mjeseca mora iskoristiti otac – također uz nadoknadu pune plaće.

Naknade za nezaposlene roditelje te roditelje blizanaca, svakog trećeg i sljedećeg djeteta koji koriste dopust do 3. godine djetetova života povećale bi se sa sadašnjih 1600 kuna na 40 posto prosječne plaće, odnosno oko 2270 kuna.

 – Prijedlog je doista kvalitetan, međutim prvo treba vidjeti financijsku konstrukciju. Naše uprave sada računaju koliko bi novca trebalo za te mjere. Neću donositi neprovedivu politiku i neću prihvatiti ni jednu mjeru koja ne bi imala uporište u proračunu ili sredstvima iz fondova EU – kaže potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, čije je Ministarstvo socijalne politike naručilo prijedlog obiteljske politike. Radnu skupinu činili su dr. Siniša Zrinšćak s Pravnog fakulteta, dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta, dr. Ivana Dobrotić i dr. Ninoslava Pećnik sa Studija socijalnog rada, dr. Andreja Brajša Žganec i dr. Nenad Pokos s Institua “Ivo Pilar” te dr. Urelija Rodin iz Škole narodnog zdravlja “Dr. Andrija Štampar”. Dokument koju su napravili uvelike se razlikuje od dosadašnjih: radi se o kratkom, desetak stranica dugom dokumentu s vrlo konkretnim kratkoročnim i dugoročnim mjerama.

No, cijena provedbe takve politike tek se treba utvrditi – riječ je o više od milijardu kuna. Međutim, upozoravaju demografi, u Hrvatskoj se iz godine u godinu rađa sve manje djece, u 2014. godini rodilo ih se manje nego ikada (oko 39.500 djece), a podaci za prva tri mjeseca 2015. pokazuju daljnji pad. Stoga je jasno da Vlada mora poduzeti hitne pronatalitetne mjere.

Značajno povećanje naknada nakon rođenja djeteta, koje bi zapravo 14 mjeseci bile jednake plaći roditelja (limit je stavljen na tri prosječne plaće), sigurno je najznačajnija predložena mjera, a, istraživanja kažu, i najučinkovitija: demograf dr .Ivan Čipin izračunao je da je, nakon delimitiranja naknada za prvih šest mjeseci dopusta početkom 2008. godine, stopa fertiliteta u 2008., 2009. i 2010. značajno porasla, a pretpostavlja se da je rast zaustavila dugotrajna kriza. Ukidanje ograničenja na drugih šest mjeseci, vjeruju stručnjaci, imalo bi opipljive rezultate.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...