Početna - IZDVOJENO - RTL Anketa: Obrađena I. izborna jedinica, HDZ-u pobjeda na izborima
domoljubna
Foto: Facebook

RTL Anketa: Obrađena I. izborna jedinica, HDZ-u pobjeda na izborima

Ekskluzivna RTL anketa na najvećem uzorku od čak 10.000 ispitanika je završena. Donosimo rezultat I. izborne jedinice u kojoj je središte glavnog grada Zagreba i koju smo istraživali 20. i 21. listopada.

U I. izbornoj jedinici najviše glasova dobiva SDP-ova koalicija Hrvatska raste –  35,7 posto, a HDZ-ova Domoljubna koalicija točno 30. Most nezavisnih lista ima 9,4 posto, koalicija  Milana Bandića 5,8 te ORah 5,6 posto.

U ovoj izbornoj jedinici najviše mandata – šest dobiva SDP, HDZ ima pet, dok po jedan mandat dobivaju MOST, ORaH i Bandićeva koalicija. Za SDP to je tri manje, a za HDZ jedan više nego na izborima 2011.

Ispod izbornog praga od pet posto ostaju Živi zid, Uspješna Hrvatska i lista U ime obitelji.

To su glasovi onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga su, a napominjemo da je 12,2 posto birača neodlučno.

A sada napokon projekcija odnosa snaga u Hrvatskom saboru: od 140 mjesta najviše, njih 63 dobiva HDZ-ova Domoljubna koalicija, SDP-ova Hrvatska raste ima 60 mandata, MOST dobiva pet, po tri dobivaju HDSSB, koalicije IDS-PGS i koalicija Bandićeve stranke. Živi zid, ORah i Uspješna Hrvatska prema RTL anketi dobivaju jedan mandat.

HDZ je 2011. u deset izbornih jedinica imao 44, a SDP 80 mandata. Sličniji rezulat bio je 2007. godine – 61 HDZ, a SDP 56.

Naravno, to nije sve jer u Saboru je 151 mjesto. Još osam mjesta rezervirano je za nacionalne manjine i tri za dijasporu.

U ovako napetim izborima to dodatno i bitno može promijeniti odnos snaga,a 11. i 12. izborna jedinica nisu bile uključene u naše istraživanje, piše RTL.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...