Početna - GOSPODARSTVO - Rusi tvrde da ne žele rat!

Rusi tvrde da ne žele rat!

-Rusija ne želi rat s Ukrajinom, a zeleno svjetlo ruskog parlamenta za vojnu intervenciju u Ukrajini prije svega je namijenjeno pokazivanju ozbiljnih namjera Kremlja, -izjavio je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin.

“Rusija ne želi rat s Ukrajinom”, kazao je u Karasin u emisiji na tv postaji Rossia 1. “Uvjeren sam da nitko u Rusiji ne želi rat”, dodao je on.
“Protiv smo korištenja takve terminologije kad se govori o odnosima s Ukrajinom koja nam je bliska”, naglasio je on.
Napao je zapadne zemlje koje su zaprijetile isključivanjem Rusije iz G8.
“Podržavat ćemo sve snage sklone jačanju naših bilateralnih odnosa, tim više što od tih odnosa ovisi stabilnost u Europi. Zapadni političari koji nas sada tretiraju kao ništarije moraju to razumjeti”, kazao je Karasin.
Glede odluke Vijeća federacije da dopusti ruskim snagama intervenciju u Ukrajini, “mislimo da će ta odluka vratiti razumu brojne osobe i pokazati ozbiljne namjere Ruske Federacije”, naglasio je on.
Valentina Matvjenko, predsjednica ruskog Senata koji je u subotu dao zeleno svjetlo ruskim oružanim snagama u Ukrajini, također je odbacila ideju o ratu.
“Nikad neće biti rata među nama. Mi smo bratski narodi”, kazala je ona u istoj emisiji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je odbacio optužbe da se Rusija ponaša agresivno prema Ukrajini i optužio Zapad da svoje geopolitičke kalkulacije stavlja ispred sudbine ukrajinskog stanovništva.

»Pozivamo na odgovornost, neka se stave na stranu geopolitičke kalkulacije i da se, iznad svega, na prvo mjesto stave interesi ukrajinskog stanovništva«, kazao je Lavrov na sastanku o ljudskim pravima u UN-u u Ženevi.

Lavrov je ponovio ruske argumente da se dosadašnja ruska akcija na Krimu bila opravdana prijetnjama protiv ruskih državljana i govornika ruskog jezika. »Dobivamo informacije da se pripremaju nove provokacije, uključujući i protiv Crnomorske flote«, rekao je šef ruske diplomacije. Pozvao je sve strane da se drže sporazuma koji su 21. veljače pod posredništvom EU-a potpisali bivši predsjednik Viktor Janukovič i oporbeni čelnici. U Ženevi je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je pozvao Rusiju da se suzdrži od poteza koji bi mogli dodatno povisiti napetosti i zatražio da se poštuje ukrajinski suverenitet.

»Vitalno je potpuno poštovati i zaštititi ukrajinsku neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet«, rekao je. Zatražio je »izravan dijalog« svih strana i poručio im da »smanje napetosti«.

U međuvremenu traju pripreme za izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a danas popodne u Bruxellesu. Njemački ministar Frank-Walter Steinmeier pozvao je na diplomatsko rješenje. »Krizna diplomacija nije slabost. Ona je još važnija u vrijeme kada postoji prijetnja pada u provaliju vojne eskalacije«, objasnio je novinarima po dolasku u Bruxelles. Analitičari kažu da se Bruxelles neće razmetati prijetnjom sankcijama Rusiji poput Washingtona, piše novilist.hr.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...