Početna - GOSPODARSTVO - Saborska zastupnica iz Rijeke popravila privatni auto javnim novcem

Saborska zastupnica iz Rijeke popravila privatni auto javnim novcem

Državna revizija završila je svoju analizu poslovanja 44 političke stranke i šest nezavisnih saborskih zastupnika te utvrdila nepravilnosti kod čak 20 stranaka te dva zastupnika.

Na naloge i preporuke revizije mahom su se oglušile manje stranke, javlja HRT, dok je jedna zastupnica novcem poreznih obveznika platila popravak osobnog automobila.

Kako su konkretno griješile stranke koje su lani iz proračuna dobile gotovo sto milijuna kuna za HTV je pojasnila pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec. “Rashodi nisu evidentirani na propisanim računima. Zatim, popis imovine nije obavljen u skladu s propisima. Blagajničko poslovanje nije uredno vođeno, knjige nisu potpisane i uvezene”, navela je Čoh Mikulec.

Među prijestupnicima i Pametno

U nepravilnostima su prednjačile četiri stranke koje su dobile uvjetno mišljenje i zbog poslovanja i zbog financijskih izvještaja: Blok Umirovljenici zajedno, Neovisni za Hrvatsku, Živi zid i Pametno. Među njima je jedino Pametno parlamentarna stranka, a njihov grijeh je to što su zaboravili upisati 65 tisuća kuna rashoda, ali i popuniti putne naloge.

Pravdajući greške u rashodima, Marijana Puljak iz Centra (Pametno) kazala je kako je došlo do računovodstvene greške, te da su to poslije ispravili. “Što se putnog naloga tiče, kolegica što je trebala otići na jedan seminar u Njemačku, koji je financirala jedna zaklada, na sam dan odlaska se razboljela, nije otišla na taj put i propušteno je priložiti izvješće”, pojasnila je Puljak.

Lekaj Prljaskaj platila popravak vlastitog automobila

Kad je riječ o zastupnicima, najveću grešku počinila je nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je novcem poreznih obveznika popravila vlastiti automobil. Pojašnjavajući što se dogodilo, Lekaj Prljaskaj je kazala da je za sve kriv njen računovođa koji je sve učinio na svoju ruku i kojeg je u međuvremenu otpustila.

Inače, Lekaj Prljaskaj u prošlom je sazivu Sabora bila zastupnica u Klubu s Bandićevom Strankom rada i solidarnosti, te zastupnicima nacionalnih manjina. U novom 10. sazivu pripada zajedničkom Klubu zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata i nezavisnih zastupnika te zastupnika nacionalnih manjina. Lekaj Prljaskaj je inače iz Rijeke, a zastupa albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu

Strankama koje su se ogriješile o zakon prijeti kazna do 50 tisuća, a čelnicima do 20. Nakon nalaza revizije – o svemu odlučuje DORH.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Humanitarna akcija “Darujmo srcem”

Društvo „Naša djeca“ Opatija pokrenulo je humanitarnu akciju „Darujmo srcem“ u kojoj su pozvali roditelje i djecu s liburnijskog područja ...