Početna - IZDVOJENO - Sanader izlazi na slobodu do kraja mjeseca
ivo sanader
foto:telegraph.co.uk

Sanader izlazi na slobodu do kraja mjeseca

Ustavni sud usvojio je ustavnu tužbu odvjetnika Ive Sanadera i u utorak objavio da se bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a na slobodu mora pustiti najkasnije 30. studenoga u ponoć.

U odluci koja je objavljena na internetskoj stranici Ustavnog suda navodi se da je Vrhovni sud, potvrđujući odluku o produljenju istražnog zatvora Sanaderu prekršio ustavno pravo na slobodu.

‘Isti dan kad je ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju FIMI-MEDIA (30. rujna 2015.), Vrhovni sud donio je i rješenje kojim je podnositelju ustavne tužbe produljio istražni zatvor pozivajući se na opasnost da će podnositelj pobjeći radi izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti’, navodi u odluci Ustavni sud pojašnjavajući da se u svom rješenju ne bavi meritumom predmeta, odnosno Sanaderovom krivnjom, već isključivo procesnim pitanjima vezanima uz produljenje istražnog zatvora.

 ‘U ovoj je odluci Ustavni sud utvrdio da razlozi koje je sud naveo u osporenom rješenju nisu dostatni i relevantni da bi opravdali bojazan od bijega podnositelja do stupnja da mu je u rujnu 2015. bilo potrebno ponovo oduzeti slobodu. S time je podnositelju povrijeđeno njegovo temeljno ustavno pravo na slobodu (u proceduralnom aspektu) koje mu je zajamčeno člankom 22. Ustava i člankom 5. Europske konvencije o ljudskim pravima’, piše u odluci Ustavnog suda.

‘Osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u 24:00 sata ako do tog vremena nadležni sud ne donese novo rješenje o produljenju istražnog zatvora podnositelju zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode ili novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode podnositelju’, zaključuje Ustavni sud u sažetku odluke.

Bivši se premijer u Remetincu nalazi od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, kasnije ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...