Početna - IZDVOJENO - Sanader ostaje u Remetincu
ivo sanader
foto:telegraph.co.uk

Sanader ostaje u Remetincu

Sanader ostaje u Remetincu, odluka je Vrhovnog suda.  USKOK se žalio na odluku Županijskog suda da se Sanadera pusti na slobodu uz jamčevinu u nekretninama u vrijednosti 12 milijuna i 400 tisuća kuna.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu USKOK-a, piše dnevnik.hr

‘Ukida se prvostupanjsko rješenje i predmet upućuje prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje’, stoji u rješenju Vrhovnog suda.

Kako je pojasnio glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić, sporne su dvije nekretnine – prva je kuća Luke Bebića koja nema uporabnu dozvolu, a druga kuća Mirjane Sanader koja nije etažirana.

“Očekujem da Sanader bude u zatvoru bar 20 godina bez ijedne presude to je izgleda intencija”, rekla je komentirajući odluku suda Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Žalbu na Sanaderovu jamčevinu u nekretninama Uskok je najavio najavio odmah nakon objave odluke, ističući da je jedna ponuđena nekretnina nelegalna, dok za drugu spore procijenjenu vrijednost.

Nakon što je odbilo dva ranija prijedloga za Sanaderovu jamčevinu izvanraspravno vijeće je 27. listopada prihvatilo da se bivši premijer može braniti sa slobode uz upis hiopoteke na nekretnine njegove supruge, bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića, nekadašnjih HDZ-ovh saborskih zastupnika Jerka Rošina i Maria Zubovića te Jerka Duška Suića.

No, samo prihvaćanje jamčevine nije značilo da Sanader automatizmom izlazi iz Remetinca u kojem je, bez prestanka, od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Novo jamstvo u istom iznosu odredio je Vrhovni sud ukinuvši 1. listopada nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Prije Sanaderova mogućeg puštanja na slobodu odluku izvanraspravnog vijeća najprije treba potvrditi Vrhovni sud. Tek u tom slučaju u zemljišne se knjige mogu upisati hipoteke na ponuđene nekretnine, a Sanader treba biti pozvan na Županijski sud kako bi obećao da neće bježati i da će se, prema naputku Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati predmetnoj sutkinji.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Ovoga tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena su dva pripremna ročišta u kojima je Sanader glavni optuženik – za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u i ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...