Početna - MORE I NAUTIKA - Sat za planet Zemlju

Sat za planet Zemlju

I ove godine Opatija se uključuje u ekološku akciju, javna rasvjeta biti će isključena na sat vremena za planet Zemlju

WWF i ove godine, 30. ožujka, organizira međunarodnu ekološku akciju- Sat za planet Zemlju. U mnogim gradovima diljem svijeta ove subote u 20:30 sati, na jedan sat, isključit će se javna rasvjeta. Ovoj akciji pridružit će se i Grad Opatija pa će javna rasvjeta biti isključena u središtu Opatije.

Ovogodišnji Sat za planet Zemlju usmjeren je, osim na podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena, i na osvještavanje o velikom problemu zagađenja mora plastikom. Plastika je svuda. Od obala u Indoneziji do udaljenog Arktika, tiho guši naš planet. Većina plastike postaje smeće već nakon samo jedne uporabe.

Plastika je kontaminirala tlo, rijeke i oceane. Ušla je čak i u naš hranidbeni lanac. Ljudi i životinje svake godine unose u tijelo sve više i više plastike kroz hranu i vodu. Mnogi od nas rade svoj doprinos smanjenju zagađenja plastikom, no vrijeme je da i vlade i poduzeća preuzmu svoju odgovornost.

80% plastike u oceanima potječe s kopna a u mora dospijeva putem rijeka i kanala. Na globalnoj razini reciklira se samo 9% plastike.
Plastičnoj boci potrebne su stotine godina da se raspadne i pretvori u opasnu mikroplastiku

90% ptica na svijetu ima fragmente plastike u želucu.
U svijetu je od 1950 godine proizvedeno 8.3 milijarde tona plastike.
U nekim dijelovima svijeta upotreba plastike je ilegalna. Kenija ima drastične kazne za one koji proizvode, prodaju i upotrebljavaju plastične vrećice.
Svake minute u svijetu se proda milijun plastičnih boca.
Svake minute u svijetu se upotrijebi dva milijuna plastičnih vrećica a prosječno vrijeme upotrebe te iste vrećice je 12 minuta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

13. Europski forum o pravima djeteta

Sudjeluje i petero vijećnika XII. saziva DGV-a Grada Opatije U organizaciji Europske komisije od 29.9. – 1.10.2020. godine održat će ...