Početna - IZDVOJENO - Savjeti za odabir sigurne lozinke
sigurna lozinka
foto: tehton.covermagazin.com

Savjeti za odabir sigurne lozinke

Budući da u zadnje vrijeme čitamo o provalama lozinka, u nastavku pročitajte par koraka kako doći do lozinka teških za provaliti. Učinkovite lozinke nisu jednostavne za smisliti – moraju biti nasumične, ali pamtljive.

Koristite velika i mala slova, brojeve i posebne znakove u raznim kombinacijama:

Statički, postoji velika šansa da lozinka započinje velikim slovom, 50% da sadrži bar jedan samoglasnik i da su na kraju lozinke znakovi 1,2 ili uskličnik. Neka Vam lozinka bude duža od preporučenog.

Budite nepredvidljivi:

Uvijek popularne statistike kažu da žene za lozinku često odabiru osobna imena, a muškarci hobije. Dodajte brojeve i znakove. Za dobru lozinku potrebna je kreativnost i inspiracija.

Često mijenjajte lozinke:

Za servise koji raspolažu Vašim novcima odaberite najkompliciranije lozinke i često ih mijenjajte. Nemojte koristiti istu lozinku za više servisa jer padne li bilo koji od njih, svemu je kraj.

Testirajte se:

Postoje razni servisi koji će Vam reći što ne valja s Vašom lozinkom. Ukoliko ne želite dati takvom servisu svoju lozinku, dajte mu sličnu i potom uzmite njegove savjete u obzir.

Pripazite na phishing:

Ni najbolja lozinka na svijetu neće pomoći prijavite li se na lažni Facebook na sumnjivoj domeni koja nije facebook.com, a od Vas traži vašu lozinku. Uvijek budite na oprezu kada se prijavljujete. Maksimalno izbjegavajte prijavljivanje na ikakvim javnim računalima ili računalnim mrežama jer ne možete znati što je na njih instalirano ili tko prisluškuje promet.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...