Početna - IZDVOJENO - SDP Opatija: Želimo ovlasti imenovanja u gradskim tvrtkama i ustanovama prebaciti na Gradsko vijeće

SDP Opatija: Želimo ovlasti imenovanja u gradskim tvrtkama i ustanovama prebaciti na Gradsko vijeće

U cilju postizanja veće demokratičnosti izbora članova upravnih vijeća i ravnatelja ustanova kojima je osnivač Grad Opatija, nadležnost imenovanja istih predloženim amandmanom izrijekom se daje Gradskom vijeću.

Predsjednik SDP-a Opatije, Fernando Kirigin, i jedan od članova Glavnog odbora, Juraj Divjakinja, održali su ovog petka, 26. siječnja, konferenciju za medije na kojoj su najavili svoju namjeru dodatnog poboljšanja određenih poticajnih mjera u tom gradu, ali i izmjenu načina na koji se imenuju članovi nadzornih odbora gradskih tvrtki te ravnatelji i članovi upravnih vijeća gradskih ustanova. Njihova namjera je odluku o tim imenovanjima ubuduće prvenstveno prepustiti Gradskom vijeću u kojem imaju većinu sa svojom koalicijom, a detaljnije o tome možete doznati u njihovom priopćenju koje prenosimo:

“Nedavno smo iz medija doznali da su se predstavnici Nezavisne liste Ive Dujmića pohvalili šestomjesečnim učinkom koalicije SDP-AM-IDS-HSU-UK. Naveli su da smo ostvarili 78% predizbornog programa i nabrojali sve što još ubuduće planiramo kao većina u Gradskom vijeću za naše građane realizirati. Drago mi je da prate naš rad ni to što se i oni kao manjina žele malo pohvaliti dosad učinjenim ali nas malo smeta što su pod izvršeno stavili i program poticanja zapošljavanja, poduzetništva i razvoja zaleđa za 2018. godinu koje tek treba biti izglasan na sjednici Gradskog vijeća 31. siječnja 2018. godine.

Kako smatramo da svi prijedlozi bilo kakvog poticanja koji se upućuju Gradskom vijeću trebaju obuhvatiti sve dijelove našeg Grada, a ne samo neke njegove dijelove SDP izlazi s inicijativom da se novi oblik poticanja trgovine na malo prehrambenim proizvodima u naseljima u zaleđu kao i ugostiteljskoj djelatnosti u sklopu boćarija ili društvenih domova također u zaleđu proširi na područje cijelog Grada Opatije. Proširenjem te mjere na područje cijelog Grada Opatije ponovno bi se pojavio interes za otvaranje kvartovskih trgovina (poput nedavno zatvorene u naselju Kosovo), a koje pored velikih trgovina teško preživljavaju.
Po pitanju ugostiteljske djelatnosti u sklopu boćarija ili društvenih domova smatramo kad se u prijedlogu gradonačelnika kao zaleđe navodi Ika da je onda nekorektno ne obuhvatiti cijelo područje Grada jer se jako dobro zna da se u takvoj vrsti ugostiteljskih objekata čiju djelatnost se planira poticati okuplja lokalno stanovništvo.

Jedna od točaka dnevnog reda sljedeće sjednice je i usklađivanje Statuta s novim zakonskim odredbama “Lex šerif”. Prilika je to da se Statut uskladi sa zakonskim odredbama i po pitanju ovlasti gradonačelnika i Gradskog vijeća. Do sada je članove nadzornih odbora i upravnih vijeća imenovao gradonačelnik što po našim saznanjima nije potpunosti u skladu sa važećim zakonima. Predložit ćemo puno demokratičniju varijantu gdje članove nadzornih odbora i upravnih vijeća imenuje gradsko vijeće na osnovu primjera više statuta i prijedloga.

S obzirom na to da se Statut Grada u roku 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“, br. 123/2017) mora uskladiti s istim, koristimo ujedno priliku da se u Statut implementiraju odredbe određenih drugih zakona kojima se uređuje način predlaganja, imenovanja i razrješenja članova nadzornih odbora i upravnih tijela kada su u pitanju trgovačka društva odnosno članova upravnih vijeća te ravnatelja kada su u pitanju ustanove.

Tako se predloženim amandmanom u Statut implementira odredba članka 15. stavka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, br. 26/11, 12/12, 124/12, 48/13, 57/15) prema kojoj predstavničko tijelo predlaže skupštini trgovačkog društva, u kojemu grad ima dionice odnosno udjele u vlasništvu, članove nadzornog odbora te upravnog tijela. Predmetna odredba u skladu je s praksom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a sadrže je i Statuti drugih jedinica lokalne odnosno područne samouprave.

Nadalje, amandmanom se predlaže unošenje u Statut odredbi Zakona o upravljanju javnim ustanovama u kulturi („Narodne novine“ br. 96/01), a prema kojima predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave imenuje ravnatelje te članove upravnih vijeća javnih ustanova u kulturi kada su osnivači predmetnih ustanova jedinice lokalne i područne samouprave.
Konačno, u cilju postizanja veće demokratičnosti izbora članova upravnih vijeća i ravnatelja ustanova kojima je osnivač Grad Opatija, nadležnost imenovanja istih predloženim amandmanom izrijekom se daje Gradskom vijeću”, poručili su Kirigin i Divjakinja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Potres u Jelšanama

Jutros malo iza 7 sati na širem matuljskom području osjetio se slabiji potres.Epicentar potresa bio je u Jelšanama (Slovenija) jačine ...